Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Kerimäki träkyrka

Från 2013
Kyrkkors.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Världens största träkyrka finns i Kerimäki, i nuvarande Nyslott, och den är enorm. Bänkarnas sammanlagda längd är 1670 meter med 3 000 sittplatser. Med ståplatser medräknade finns det rum för cirka 5 000 människor i kyrkan. Det finns flera historier om varför kyrkan blev så stor då den 1847 stod färdig.

Den mest spridda historien är att folket som byggde kyrkan använde ett annat mått än arkitekten. Församlingsborna hade en arbetsplikt, som bestämdes enligt deras skattetal. Alla 15 – 60 år gamla män var skyldiga att delta i byggandet. De var duktiga arbetskarlar, men alla var inte lika kunniga i att räkna. I Finland användes under den autonoma ryska perioden måttet aln vilket motsvarar 71,12 cm, medan en svensk aln motsvarar knappt 59,4 cm. En teori är man använde fel lands aln, så att kyrkan är en sjundedel större än den borde ha varit. Eller kanske man byggde i meter istället för i aln, så att kyrkan är en tredjedel större än planerat? Eller kanske man byggde i tum istället för i centimeter och fick en kyrka som är 2,54 gånger så stor som den borde vara?

En annan teori är att ritningarna på kyrkan och bygget gjordes av flera olika personer, och att man därför byggde för stort. Den tysk-finländska arkitekten Ernst Bernhard Lohrmann gjorde de första ritningarna år 1842, men församlingen tyckte inte om dem. De nya ritningarna gjordes av Anders Fredrik Granstedt som förstorade Lohrmanns kyrka. Byggnadsarbetet leddes först av Axel Magnus Tolpo, som emellertid plötsligt dog i mitten av arbetet. Hans son Theodor Tolpo fortsatte hans arbete. Blev det för många ansvariga?

Nej. Förklaringen är mycket enklare än så. Församlingen ville ha en så stor kyrka. En orsak är Fredrik Neovius, församlingens kyrkoherde på 1840-talet, som ansåg att det borde finnas rum för hälften av församlingsborna i den nya kyrkan. På den tiden hade socknen 12 000 invånare. En annan faktor, som påverkade planeringen, var helger och marknader, som lockade människor till kyrkan. När människor kom till marknaden, var det naturligt att de också skulle delta i gudtjänsten. Därför ansåg man att det borde finnas rum för alla i kyrkan.

Enligt Lohrmanns ursprungliga planer skulle bara 1 500 personer ha rymmats i kyrkan, och det tyckte Kerimäkiborna var en alltför liten kyrka. Intendentkontoret gav visserligen inte lov till en större träkyrka, då man var rädd att en sådan inte skulle hålla, men Granstedt ritade ändå en större version. De ursprungliga ritningarna finns kvar i församlingens arkiv, och måtten är exakt desamma som i verkligheten.

En annan kyrka som är ståtlig som en katedral och som verkar vara för stor är Lappfjärds kyrka från 1851. Men också den är medvetet byggd för att så många församlingsbor som möjligt skulle få rum i den. Den liknar Kerimäki kyrka på så vis att också den har 3 000 sittplatser och arkitekten heter Ernst Bernhard Lohrmann.

Källor:
Kerimäen kirkko (hämtat 14.3.2013)
Martikainen, Juhani (2002) Lappfjärds kyrkas historia (hämtat 14.3.2013).
Tervetuloa Kerimäen kirkkoon - maailman suurimpaan puukirkkoon (hämtat 14.3.2013).

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Zeppelin 1830

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik