Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Varifrån kommer alla dessa rörmontörer?

Från 2013
Uppdaterad 17.09.2013 16:03.
Vattenrör.
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

För inte alltför många år sedan var det brist på yrkesskickliga hantverkare inom vvs-braschen. De äldre gick i pension och de yngre ville helst studera IT. I dag har trenden vänt och många ungdomar väljer att studera inom metall eller vvs.

På Axxells vuxenutbildning för rörmontörer är det fullsatt. Likaså har man inom ungdomsutbildningen kunnat ta in nya studerande varje år. Också på Novia i Vasa är det populärt att läsa vidare till ingenjör med vvs-profilering och Arcada lockar unga att läsa sig till energiingenjörer som efter examen behärskar grunderna i såväl byggnadsteknik som vvs-teknik.
Överutbud på vvs-montörer?

På vissa håll, speciellt i Västnyland, befarar företagare inom vvs-branschen att det börjar finnas för många nyutexaminerade vvs-montörer.

- Arbetsbehovet har minskat, det byggs så lite nytt i dag, säger Petter Löfgren, företagare i Ekenäs

- Folk söker jobb som vi inte kan erbjuda och det är till och med svårt att hitta arbetsuppgifter till alla studerande som behöver praktik.
Daniel Nyberg, också han vvs-företagare i Ekenäs säger att det börjar finnas gott om vvs-montörer i Västnyland.

- Men alltid behövs det nya sådana, också på planeringssidan tror jag det finns sug efter.

- Om vi beaktar hela Finland finns det nog behov av mera vvs-montörer, säger Nyberg.

Daniel Nyberg säger att priserna är pressade, man måste noga räkna efter om man vill vinna en offertrunda. Han får medhåll av Petter Löfgren.

Studerande tror på jobb också i framtiden
Lars Westerholm är vuxenstuderande på Axxell. Till julen blir han klar med sin vvs-utbildning. Han har haft jobb under sin studietid och fortfarande praktiserar han några dagar per vecka. Men han märker att allt fler arbetsgivare vill att han ska registrera sig och ha en egen firma.

-Det blir billigare för de redan nu existerande företagen. Då kan de plocka in mig när de behöver extra hjälp, men slipper alla skatter och sociala avgifter.

-För tillfället finns det jobb och hela tiden finns det rörmokare som går i pension, säger Westerholm som är glad över att han valde att vidareutbilda sig inom vvs.

Också vvs-företagare Daniel Nyberg tror ljust på framtiden och sitt yrke.

- Det är en trevlig bransch, man får jobba med sina händer och ingen dag är den andra lik.

Mer om ämnet på Yle Arenan