Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Zeppelin 1830

Från 2013

När luftskeppet Graf Zeppelin besökte Helsingfors den 24 september 1930 var det en enorm mediehändelse och förberedelserna inför besöket var massiva. Pressen gav stadsborna anvisningar om hur man bland annat undviker rusningar och panik. Luftskeppet skulle landa i Ladugård i Vik. På grund av de hårda vindbyarna lyckades landningen emellertid inte. En del av passagerarna ombord på Graf Zeppelin hade planerat att stiga av i Helsingfors, men de fick istället fortsätta till Stockholm:

Zeppelin-bolaget fick betydande inkomster från posttransporter. Närmare 8 500 brev och postkort lastades ombord på Graf Zeppelin i Finland. Finlands postverk hann inte trycka ett helt nytt Zeppelin-frimärke utan tilläggstrycket Zeppelin 1930 trycktes på det redan utgivna 10-marksmärket Saimaa. Sammanlagt 500 ark trycktes. På grund av ett mänskligt misstag fanns det i varje ark om hundra frimärken ett märke där det stod Zeppelin 1830. Relativt snabbt efter upptäckten av felet försökte postverket dra tillbaka märket från marknaden, men några hade redan använts. Märket säljs i dag för flera tusen euro.

De kändaste feltrycken i världen är tre skilling banco gul från Sverige (då alla andra frimärken är gröna), ett- och två-pennyfrimärkena "Post Office" från Mauritius (där det skulle stå Postage Paid) och uppochnedvända Jenny från USA (där flygplanet trycktes uppochned på ett ark med frimärken).

Källor:
Itella Posti Luftskeppet Graf Zeppelin landar på Postmuseet (hämtat 5.3.2013).
Perälä, Reijo Yle Elävä Arkisto: Ilmalaiva leijuu Helsingin yllä (hämtat 5.3.2013).

Bild på frimärket.

Cellofan

Ahlgrens bilar

Stål

Mauvein

Mikrovågsugn

Nylon

Pacemaker

Insulin

Askungens sko

Celluloid

Frisbee

Snökanon

Jod

Kaosteorin

Barometer

Bomullskrut

Superlim

Dagerrotyp

Aventuringlas

Teflon

Glasstrut

Dykarhjälm

Brandy

Potatischips

Corn Flakes

Isglass

Kardborreband

La Traviata

Papa-prov

Fototerapi

Cellstress

Viagra

Warfarin

Tepåse

Penicillin

Aseptik