Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Musik, sport och känslor

Från 2013
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Kaj Ahlsved
Bildtext Kaj Ahlved doktorerar i musikvetenskap. Han undersöker sambandet mellan musik och sport.
Bild: Yle/Sanna Rönn

Att det spelas musik när man går på en fotbolls- eller ishockeymatch tar man nästan som en självklarhet. Men vad är det för mening med musiken, egentligen? Det vet Jakobstadsbon Kaj Ahlsved som doktorerar i musikvetenskap vid Åbo Akademi. Han forskar i sambandet mellan med musik och sport, med fokus på den inspelade musiken - inte hejarramsor.

- Det började med att jag skulle skriva min gradu i musikvetenskap på hösten 2007. Då fick jag ett råd av min professor att jag ska skriva om något som jag är intresserad av. Och jag är intresserad av musik och sport. Och därifrån började det.
Han skrev sin gradu och fortsatte forska i ämnet. Nu jobbar han på en doktorsavhandling som ska bli klar nästa år.
- Jag började med att gå på FF Jaros hemmamatcher med nya öron och lyssnade på musiken som spelades där. Det var ju inte så mycket. Men det var i alla fall något. Den tyska marschen "Die Alte Kameraden" spelas när spelarna gör entré på planen och "Jeppis Dynamite" med Stormwing spelas när Jaro gör mål på hemmaplan. Det görs än i dag, säger han.
När det gäller ishockey har musiken en funktion att fylla ut pauserna i spelet - och få igång publiken.
- Det kunde vara vilken musik som helst egentligen. Men vi förväntar oss ofta något tufft och rockigt. Ishockey är ju en fartfylld tuff sport, med mycket närkontakt. Så det är fortfarande band som
till exempel ACDC, Metallica eller Iron Maiden som spelas, säger han. Nyare rock- och popmusik förväntas tilltala en yngre publik, säger han.
I sin forsatta forskning har Kaj Ahlsved i huvudsak koncentrerat sig på tre lag. FF Jaro i fotboll, TPS ishockey och Vimpelin Veto i boboll.

Lockar fram känslor

Musiken får ofta en nostalgisk betydelse som lockar fram känslor hos publiken.
- Man minns gamla spelare, spännande matcher, roliga stunder... Kanske vem man var tillsammans med på matchen. Sport handlar ju långt om känslor, säger han.
I sin forskning har Kaj Ahlsved fått svar på varför den tyska marschen "Die Alte Kameraden" speals på Jaros hemmamatcher.
- Det visade sig att den brukade spelas på 50- och 60-talen i samband med JBK:s (Jakobstads Bollklubb) och Drotts (FF Jaros föregångare) hemmamatcher.. Det kom önskemål att den skulle spelas igen. För att hedra gamla Jaroiter tog man med den på nytt i matchsammanhang och den hänger med forfarande, säger han.
Också Jaros kampsång "Jeppis Dynamite" spelas fortfarande på Jaros hemmamatcher.
- Den beställdes av Jeppisbandet Stormwing i mitten på 90-talet och den har också fått en nostalgisk betydelse i dag, säger Ahlsved.

Mer om ämnet på Yle Arenan