Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nya övergreppsoffer har trätt fram i Grankulla

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
pedofil
Bildtext Nya övergreppsoffer har trätt fram
Bild: Yle

Under våren anklagades en metodistpastor i Grankulla för att ha förgripit sig på tonårspojkar under fyrtio års tid. Enligt uppgifterna som hittills kommit fram handlade det om intensiv tvätt av underlivet och tvångskyssar. Men nu träder nya vittnen fram.

– I stort sett har bilden förblivit likadan. Det finns också uppgifter om övergrepp som har riktats mot barn som är under tonåren och också övergrepp som är allvarligare än tvättande, säger Julia Korkman, som leder den oberoende utredning som Metodistkyrkan i Finland och Hurtigs barnhem beställde i april.

Eftersom utredningen fortfarande pågår vill Korkman inte gå in på hur unga barnen har varit eller hur grova övergreppen har varit. Hon säger också att det är omöjligt att ge en tillförlitlig uppskattning av hur många offren varit. Hittills har hon kontaktats av 15 offer.

– Jag tror inte vi kommer att få veta hur stort mörkertalet är. I samband med flera diskussioner har folk sagt att de känner till personer som inte kommer att vara kontakt med utredningen. Vi vet inte heller hur många som inte nåtts av informationen. Det är också möjligt att det finns offer som har lämnat det här bakom sig.

Hur säkra kan vi vara på att övergreppen verkligen har ägt rum?
– Jag ser det som tämligen osannolikt att så många människor från väldigt olika omgivningar vid väldigt olika tidpunkter skulle rapportera om i stort sett likartade övergrepp. Det är hemskt osannolikt att inte sådana här övergrepp skulle ha skett.

Det är hemskt osannolikt att inte sådana här övergrepp skulle ha skett

De vuxnas roll utreds

Finns det vuxna som har känt till övergreppen?

– Jag skulle väldigt gärna återkomma till de här sakerna som är väldigt relevanta först när rapporten är färdig.

Den anklagade pastorn var verksam också i Sverige.
– Det är en fråga som vi också får återkomma till senare.

Eftersom den anklagade gärningsmannen är död och brotten juridiskt sett är preskriberade är utredningens primära syfte att hjälpa de offer som upplever att de fortfarande vill ha hjälp. Men inom Metodistkyrkan preskriberas aldrig övergrepp på barn.
Själv fick biskopen för Metodistkyrkan, Christian Alstedt, höra om anklagelserna redan 2010. Eftersom pastorn fortfarande levde 2010 konfronterade biskopen honom med anklagelserna.

– Tyvärr var han ganska dement. Det var svårt att föra ett riktigt bra samtal. Han hade svårt att minnas och uttrycka sig klart. Han sade att det inte alls handlade om övergrepp utan om hygien. Han hade lärt pojkarna hur man tvättar sig, säger Christian Alstedt.
Men enligt vittnesuppgifter som biskopen hade fått handlade det om mer än bara överdriven fokus på hygien. Biskopen gjorde en brottsanmälan men då inget av offren ville vittna för polisen lades utredningen ner.

Nya vittnen

Under våren 2013 dök ändå nya vittnen upp och då valde biskopen att gå till pressen.
– Vi såg nog inte den möjligheten 2010 och det ångrar jag. Då kunde vi ha hjälpt offren tidigare.

Genom åren har hundratals finländska ungdomar deltagit i Metodistkyrkans lägerverksamhet i Jumijärvi i Jämsä. Då övergreppsanklagelserna kom upp 2010 gjorde biskopen tillsammans med Metodistkyrkans andra pastorer en intern utredning om hur många offer som skulle ha kunnat drabbas.

– Vi insåg att vi inte kommer att kunna kontakta alla som varit med på lägren.

Men på Hurtigs barnhem, där de värsta övergreppen ska ha pågått, var antalet potentiella offer mycket lägre. En av de pastorer som fick veta om övergreppsanklagelserna var Helsingfors svenska metodistförsamlings pastor Kaikka Växby. Hon är också ordförande för Hurtigs barnhem. Hon valde att inte gå vidare med informationen till resten av styrelsen.

– Nej, det gjorde jag inte då. Informationen som släpptes var väldigt limiterad. Vi skulle ha behövt ett namn eller ett fall som hade knutit oss till det.

Två personer har avgått från barnhemmets styrelse efter att det framgått att Växby inte berättat om övergreppsanklagelserna för resten av styrelsen. Hurtigs barnhem och Metodistkyrkan är nära sammankopplade. Enligt barnhemmets stadgar är barnhemmets ordförande alltid den person som är pastor i Helsingfors metodistförsamling. Till skillnad från biskopen anser inte Växby att det är relevant att reda ut om det fanns vuxna som kände till övergreppen.

– Jag ser inte någon anledning till att man skulle ställa föräldrar eller personal på barnhemmet till svars för det här. Vi får bara ta det här, säger Växby och konstaterar att samma sak aldrig får hända igen.

Text: Annica Lindström

I Radar ställs frågan om hur det var möjligt att övergreppen fick pågå under flera decennier utan att någon ingrep. Radio Vega på fredag klockan 11:03.

Mer om ämnet på Yle Arenan