Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya offer vittnar om grövre övergrepp

Från 2013
Uppdaterad 16.01.2015 13:10.
pedofil
Bild: Yle

Finlands svenska Metodistkyrkans utredning om pastorn i Grankulla som anklagas för att ha förgripit sig på pojkar under flera decennier fortsätter. Nya offer har nu klivit fram och vittnar om också grövre övergrepp.

Hittills har 15 personer vittnat om de övergrepp som enligt offren ska ha skett under sommarläger och på Hurtigs barnhem från 1950-talet ända in på 90-talet. Den misstänkta pastorn har avlidit och hann aldrig besvara anklagelserna.

Julia Korkman är rättspsykiater och leder utredningen av anklagelserna som riktat sig emot pastorn i Grankulla.

Radar: - metodistkyrkan och övergrepp på barn

Programmet är inte längre tillgängligt

- I stort sett har bilden hållits likadan, även om det nu också finns uppgifter som vittnar på övergrepp som ska ha riktats emot barn under tonåren och också allvarligare övergrepp än bara tvättning, vilket offren tidigare vittnat om, säger Korkman.

Utredningen är ännu halvfärdig och därför vill inte Korkman kommentera hur unga barnen har varit eller hur allvarliga övergrepp det är tal om. Utredningen väntas bli färdig till höst.

I Finland agerar man ofta för sent

Enligt Jan Antfolk, forskare i konsekvenserna vid sexuellt utnyttjande av barn på psykologiska institutionen vid Åbo Akademi har studier visat att sexuella övergrepp på barn har minskat i Finland under de senaste åren. Men enligt Antfolk finns det ännu mycket att göra för att minska risken för att övergrepp på barn ska ske, bland annat genom preventiva behandlingsmetoder.

- På flera håll i Europa, till exempel i Tyskland, satsar man på preventiva behandlingar av personer med pedofilt sexuellt intresse för att minska risken att de överhuvudtaget begår övergrepp. I Finland har man hittills fokuserat ganska mycket på att hantera de här problemen redan när det har hänt, vilket förstås är en aning för sent.

Läs också:
Nya övergreppsoffer har trätt fram i Grankulla och Preventiv vård av pedofiler

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln