Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Västnyländska ekonomin saknar framtidstro

Från 2013
Uppdaterad 13.09.2013 13:46.

En större industriell etablering kunde skapa jobb i regionen. Idag vågar företagen inte satsa och privatpersoner klarar inte krediten.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Lars Björklöf, vd för Andelsbanken Raseborg, ser accelererande problem inom privatekonomin.

Radio Vega Västnyland: Bankdirektör orolig för privatekonomin

Programmet är inte längre tillgängligt

– Privatpersoner har problem med att klara av sina krediter. Det har inte att göra med arbetslöshet utan med att människors sätt att hantera sin ekonomi har förändrats. Man hyser en orealistisk förhoppning om att kunna resa, köpa bil och inreda sitt hem - allting på en gång. Istället för att ta det i etapper så tar man vipkrediter. I vissa fall leder det till att man inte klarar av sina lån och krediter och tvingas sälja sin bostad. Det här är en negativ tendens som har blivit allt starkare under de senaste fem åren.

Lars Björklöf är vd för Andelsbanken Raseborg
Bildtext Lars Björklöf
Bild: Yle/Annika Laaksonen

Låna eller inte låna

Enligt Lars Björklöf är västnyländska företagare nu försiktiga med att satsa på att utveckla sin verksamhet med t ex nya produktionsutrymmen eller maskiner, man lånar pengar endast för att få räkningarna betalda.

– Framtidstron är inte så stark här just nu. Det syns i en låg investeringstakt. Vår region är inte ett krisområde, det är ett alltför kraftigt uttryck. Men det är ett område där tillväxten är svag. Kommunerna har problem, några stora konkurser och dålig inflyttning gör sammantaget att den ekonomiska aktiviteten är låg.

Nytt och stort?

Björklöf hoppas på att en stor industriell enhet skall få fäste i Västnyland. Den kunde ge jobb åt ungdomar och också åt personer med högre utbildning. Det här saknas just nu i vår region.

Fn-steels konkurs innebar att många blev arbetslösa och att underleverantörer fick problem. För bankens del kan man ännu inte se några konkreta konsekvenser och det kan hända att de inte kommer.

– Det kan finnas nya alternativ med positiva lösningar. Koverhar är ju ett 600 hektar stort område som säkert möjliggör etablering i framtiden.