Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland lockar ryska elitgymnaster

Från 2013
Uppdaterad 03.02.2014 18:32.
Jana Kudrjavtseva
Bild: Yle/Marika Aho

Det var för fem-sex år sedan som Jana Kudrjavtseva första gången kom till Kisakallio i Lojo för att träna och efter det har hon återvänt många gånger. Finland har ett mycket gott rykte bland ryska elitgymnaster och samarbetet med den finländska tränaren Larisa Gryadunova är intensivt.

Det är ett samarbete som också gagnar de finländska gymnasterna. Det ger dem en möjlighet att få träna sida vid sida med en världsmästare och hennes personliga tränare Lena Karpushenko.

Finland lockar också med sin rena natur och sina träningsmöjligheter. Frågar man Jana vad som är bäst i Kisakallio är det bassängen och sjön. Hon älskar att simma.

Jana Kudrjavtseva började med rytmisk gymnastik som femåring och har tränats av Lena Karpushenko ända sedan dess. Trots det stora genombrottet i damklassen i EM var hon inte garanterad en plats i det Ryska laget i VM.
- Det finns sex lika goda gymnaster, konstaterade Karpushenko och de har alla lika goda chanser.

Men till VM kom hon och resten är närhistoria. Tre guld och två silver talar sitt tydliga språk. Den här femtonåringen kommer vi att höra mycket om ännu.

Sportmagasinet på Yle fem ti 17.9 kl. 21

Mer om ämnet på Yle Arenan