Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-finansministrar möts i lite ljusare tecken

Från 2013
Uppdaterad 13.09.2013 22:03.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Liverapport från EU:s finansministermöte - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

EU-ländernas finansministrar möts i dag för första gången efter sommarpausen i ordförandelandet Litauens huvudstad Vilnius.

Och för första gången på länge ser utsikterna lite ljusare ut, men uppstädningen efter krisen fortsätter länge ännu med dragkampen om hur den så kallade bankavvecklingsmekanismen ska se ut.

För en gångs skull är det inte någon akut brandsläckning på gång i eurogruppen just nu. Visst finns det problem, men de är hanterbara. Vad finansministrarna nu funderar på är snarare rökdetektorer, pulversläckare, brandväggar och nödutgångar för kommande kriser om brandliknelsen tillåts.

Bankunionen är nyckelord

Och här är det ordet bankunionen som är ett nyckelord. Bankövervakningen var den första byggklossen och den andra är det som kallas bankavvecklingsmekanismen, det vill säga på vilket sätt man ska kunna slakta och lägga ner problembanker och rädda de friska delarna.

Förslaget kom i somras, men nu börjar den politiska dragkampen om detaljerna, kring makten och pengarna.

Så här kommenterade finansminister Jutta Urpilainen (SDP) saken då hon anlände till mötet i förmiddags:

− Det är viktigt att få till stånd en avvecklingsmekanism för banker för att förhindra framtida bankkriser. Och också med tanke på att skattebetalarnas pengar inte behöver användas för att rädda banker.

− Kommissionens roll (i bankavvecklingen) är en av de frågor som vi vill diskutera. För oss är det viktigt att det organ som besluter om vad man gör med problembanker skulle vara så oberoende som möjligt och mandatet skulle vara så begränsat som möjligt. För det skulle stöda principen om att placeraransvar och bankernas eget ansvar är huvudregeln då bankkriser ska hanteras, sade finansminister Jutta Urpilainen.

Finland har ännu inte tagit ställning till frågan om bankavvecklingsmekanismen eller krisfonden för banker skulle vara nationell eller en gemensam europeisk. Här vill Urpilainen lyssna på vad andra länder anser innan regeringen slår fast sin ståndpunkt, men hon upprepar att det viktigaste är placeraransvaret och att skattebetalarnas pengar bara ska kunna användas som en yttersta nödlösning.

Dan Ekholm, Vilnius.