Allt viktigare att avskeda rätt
När uppsägningar är den enda lösningen kan företag anlita en omplaceringskonsult för att minimera risker och skador och göra processen smidigare. Konsulten hjälper att reda ut de ekonomiska och juridiska frågorna men förbereder också chefer på att hantera de starka känslor som bryter ut vid uppsägningar såsom sorg, vrede, misströstan och depression.
– Att leda i en sådan sits när emotionerna är på ytan är för de flesta nytt och svårt. Då har vi träning för chefer: Hur reagerar människor, varför reagerar de som de gör? Hur ska vi handskas med reaktionerna? Vad kommer de att fråga och hur ska jag svara? förklarar Staffan Kurtén.
Undvika löpsedlarna
Staffan Kurtén – också kallad ”Finlands Mr. Omplacering” – har jobbat i branschen sedan nittiotalet och grundade företaget HRM Partners efter att själv ha blivit av med jobbet. Han har skrivit en bok om att säga upp och säger att mycket har ändrats i uppsägningsstilen sedan nittiotalets recession.
– Man försökte sköta det på samma rationella sätt som andra beslut, men det är inte bara rationellt utan också emotionellt. Så det har ändrat och blivit mycket bättre i Finland. Men det finns ännu mycket att göra.
Konsulthjälpen vid omställningar handlar ofta om riskhantering för företagets bästa.
– Det är frågan om en arbetsgivarimage och om arbetsgivarens rykte. Om vi sköter det illa kan det bli rättsfall och dålig stämning. Dom som stannar kvar är ledsna och produktiviteten och motivationen sjunker, i värsta fall hamnar vi på eftermiddagstidningarnas löpsedlar, säger Kurtén.
Obehag också för chefen
Skräckhistorier om chefer ger sparken per telefon på fredag kväll, eller julfester där det har delats ut bruna kuvert med uppsägningsbesked hör ändå till det ovanliga. Numera ser företagen vikten av att sköta sig eftersom dåligt skötta omställningar har tråkiga följder.
– Det kan kosta pengar men framförallt kostar det obehag. Det är obehag för cheferna själva, de är nervösa och vet inte riktigt hur de ska behandla sina arbetskompisar. Det kostar naturligtvis obehag för dem som måste sluta och för deras familjer och det är obehagligt för dem som stannar kvar för de har skuldkänslor efteråt.
”Etiska ribban ligger högt”
Samarbetsförhandlingar och påföljande uppsägningar är en psykologiskt komplicerad helhet för alla parter. Men det talas inte mycket om hur besvärligt det är för chefer att slitas mellan personliga känslor av vänskap och lojalitet och å andra sidan ansvaret för att driva företagets intressen.
– Väldigt många bolag vill på riktigt gott åt sina mänskor. Jag skulle vilja lyfta fram den riktiga omtanken om mänskor. Den etiska ribban finns nog där, för de (uppsagda) är ”våra mänskor” också när de slutar hos oss.
Dilemmat vid till exempel företagsfusioner är att man måste göra sig av med goda, kompetenta arbetstagare som är överflödiga, men å andra sidan är det en hård tävling om de bästa förmågorna på arbetsmarknaden.
– Vi håller på att gå mot en tid där det blir rekryteringskonkurrens, det ser vi redan. Då blir det viktigt vad som är företagets arbetsgivarrykte. Vill bra människor komma till oss överhuvudtaget? Det är en stor fråga. Mer och mer vill företagen bära sitt sociala ansvar, säger Kurtén.