Skadad i Kemi misstänks för brott
I Kemi har den farliga ammunitionen forslats bort efter explosionsolyckan på fredagskvällen. Polisen har nu för första gången förhört mannen som överlevde explosionen.
En 27-årig man omkom och en 24-årig man skadades när de handskades med en krigstida artillerigranat i ett garage i stadsdelen Karihaara. Den skadade mannens fru och 3-åriga dotter var hemma när olyckan inträffade. Mannen som omkom var morbror till barnet. Den skadade mannen misstänks nu för dödsvållande och brott mot bestämmelserna om explosiva varor.
Yles Risto Koskinen besökte olycksplatsen och såg tre hål i garaget. Enligt polisen kunde de hundratals sprängämnena, bland annat granatkastare, ha lett till en förödande kedjereaktion.
Enligt kriminalkommissarie Miia Lehtinen har man också hittat tiotals tyska sprängämnen. De två männen har sannolikt samlat in den krigstida ammunitionen med minröjare i de lappländska skogarna.
Grannskapet evakuerades inom en radie på 300 meter och kring 200 invånare fick tillbringa natten hos bekanta eller anhöriga.
Nu har de farliga fynden forslats bort och de evakuerade har kunnat återvända hem.
Den skadade mannen vårdas fortfarande på sjukhus, men hans tillstånd är inte livshotande.
Förbjudet att själv röja ammunition
Försvarsmakten poängterar att man aldrig själv ska röja undan sprängämnen. Ändå är det stor business att samla på krigstida ammunition.
Majoriteten av den ammunition som rör sig på marknaden är tömd på farliga sprängämnen, men också känslig äkta vara finns.
Privatpersoner samlar sina fynd som hobby eller för att sälja dem över internet eller i vapenhistoriska affärer. Västerländska samlare fascineras i synnerhet av östeuropeiska sprängämnen.
Den tyska ammunitionen härstammar från Lapplandskriget. Tyskarna fick lov att lämna efter sig majoriteten av sin ammunition när de lämnade landet.
Om man påträffar krigstida ammunition i terrängen till exempel i samband med husbyggen ska man kontakta nödcentralen. Också på våra sjöbottnar finns sprängämnen från tiden då man dumpade dem i sjön.