Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thaiplockarna stannar i Finland

Från 2013
Uppdaterad 14.09.2013 21:25.
Bildtext En av de thailändska bärplockarna visar upp ett dokument över sina inkomster från bärplockningen.
Bild: Str / Lehtikuva

De thailändska bärplockarna som hamnat i konflikt med bärplockningsföretaget Ber-Ex, går inte med på att lämna Finland.

Plockarna skriver i ett pressmeddelande att gruppen på 50 personer inte kommer att lämna landet, trots att Ber-Ex köpt flygbiljetter till dem för lördagen.

Bärplockarna skriver att de tror att Ber-Ex utövar påtryckningar och försöker hindra dem från att få de ersättningar de enligt lagen är berättigade till.

Bärplockarna upplever att Ber-Ex verksamhet kränker deras människovärde. Bärplockarna och deras stödgrupp ordnar i dag ett diskussionstillfälle i Suolahti i Äänekoski.

Ber-Ex: Visumbrott orsak till tidigarelagda flyg

Enligt Ber-Ex vd Kari Jansa blev Ber-Ex tvunget att tidigarelägga bärplockarnas flyg eftersom plockarna gjorde sig skyldiga till visumbrott. Bärplockarna är i Finland med bärplockarvisum. Slutar de plocka bär måste företaget ta till åtgärder för att skicka dem tillbaka till sitt hemland.

- Det här är Utrikesministeriets order, säger Jansa till Yles finska nyheter.

- Vem betalar biljetterna för bärplockarna? Åtminstone inte jag.

Jansa är överraskad över de ersättningar som plockarna kräver. Enligt honom får bärplockarna en betalning för de bär de samlar ihop, och inkomsten är skattefri. Skatt borde avdras i fall man betalade lön, säger Jansa.

Enligt Jansa har gruppen som den aktuella konflikten berör inte klarat av jobbet, utan klagat att det inte finns några bär. Jansa säger att andra grupper trots allt samtidigt har lyckats plocka upp till 100 kilo bär på samma områden.

Diskussion om artikeln