Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdslös hobby kunde ha sprängt Karihaara i luften

Från 2013
Uppdaterad 14.09.2013 20:14.
Programmet är inte längre tillgängligt

Den stora samlingen krigstida ammunition i Kemi var hobbyverksamhet, säger den gärningsman som överlevde gårdagens sprängolycka. Krigshistoriker är av annan åsikt - bara virrhjärnor beter sig oaktsamt.

Männen försökte desarmera en artillerigranat till sin samling. De tillhör ingen förening för krigsintresserade och samlingen var därför olaglig. Både familj och grannar var hemma när olyckan inträffade. Det evakuerade grannskapet hade ingen aning om männens farliga hobbyverksamhet.

I huset hittade polisen mängder av vapen och sprängämnen, bland annat granatkastare och tysk ammunition.

Liknande fynd i Hangö

Tullen gjorde nyligen ett liknande fynd i ett hus i Hangö. En 40-åring hade samlat på sig krigstida ammunition och vapen på över 100 kg. En del av vapnen och sprängämnena kan ha varit stulna, medan pansarvagnsminorna var hittade i terrängen.

Det finns ingenting som tyder på planer om terrordåd. Enligt en av polisens sprängmedelsexperter finns det många som samlar på ammunition.

Kemi-samlingen var oregistrerad

Krigshistoriker Carl-Fredrik Geust berättar att krigstida vapen och sprängämnen är eftertraktade bland seriösa krigshistoriker och -intresserade, vilka männen i Kemi-fallet uppenbarligen inte var.

- De är intresserade av vapnen rent tekniskt sätt, men är också medvetna om de mycket stora riskerna.

Det finns specialföreningar med stränga regler. Inga etablerade samlare rör ickebriserad krigstida ammunition och måste förvara sin desarmerade samling bakom lås och bom.

Oro över fler sprängladdade garage avfärdas

Den här veckan har två stora oregistrerade samlingar varit på tapeten. Både polisen och krigshistoriker Geust har svårt att uppskatta om det finns fler samlingar av sprängämnen att oroa sig över.

- Det borde inte få förekomma, men det finns tyvärr ett obestämt antal virrhjärnor, som det här har varit frågan om.

Skakning och beröring kan utlösa explosioner av ickedetonerade sprängämnen. Ofta i försök att tömma vapnet på sprängämnen för att spara skalet som souvenir.

- I Kemi-fallet var utgången tragisk, men hela stadsdelen kunde ha flugit i luften, påpekar Geust.

Vår natur är inte färdigröjd

I Hangö, Lappland och Ilomants finns fortfarande ammunition från Hangö- och Lapplandskrigen. Där har samlandet av krigstida ammunition blivit business.

Östeuropeiska vapen och sprängämnen är eftertraktade på den internationella marknaden. Geust tycker ändå inte att verksamheten är lönsam.

- Man hittar ytterst sällan krigspjäser på gamla stridsfält eftersom armén systematiskt röjde minor och granater efter krigen.

Under exempelvis vägarbeten kan krigstida sprängämnen ändå dyka fram, som när man byggde den nya vägen mellan Ekenäs och Hangö.

- De var tvugna att arbeta ytterst försiktigt och först oskadliggöra ammunitionen innan vägarbetet kunde fortsätta.

Håll fingrarna borta

Om man hittar misstänka föremål i naturen ska man ovillkorligen kontakta nödcentralen. Det är förbjudet att röja undan ammunition på egen hand.

- Ortsbefolkningen är nog medveten om riskerna och plockar bär och svamp med eftertanke, tror krigshistoriker Carl-Fredrik Geust.

Diskussion om artikeln