Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blandade reaktioner på Syrienavtal

Från 2013
Uppdaterad 15.09.2013 18:09.
Bild: EPA/WANG ZHAO / POOL

Kina och Frankrike välkomnar gårdagens överenskommelse om kontroll och förstörelse av Syriens kemiska vapen.

Kinas utrikesminister Wang Yi säger att den amerikansk-ryska uppgörelsen kommer att minska spänningen i Syrien. Wangs franske kollega Laurent Fabius, som är på besök i Peking, kallar uppgörelsen ett viktigt steg framåt.

Israels premiärminister Benjamin Netanjahu har sagt att han hoppas att överenskommelsen också leder till resultat - det vill säga att Syriens hela kemiska vapenarsenal faktiskt förstörs

I USA har uppgörelsen fått ett blandat mottagande. President Barack Obama välkomnar den men framhåller att USA fortfarande är redo att agera om den syriska ledningen inte uppfyller sin del av avtalet.

Två republikanska tungviktare i senaten, John McCain och Lindsey Graham, kallar uppgörelsen meningslös och ett svaghetstecken från USA:s sida. Enligt dem får al-Assads regim en extra tidsfrist samtidigt som allt fler dör i kriget.

Enligt uppgörelsen ska Syriens kemvapen förstöras eller ställas under internationell kontroll under första hälften av 2014.

Både den syriska regimen och rebellerna förutsätts släppa fram vapeninspektörerna till alla platser de vill undersöka och garantera deras säkerhet.