Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Åbo Akademi har inga reservlistor

Från 2013
Uppdaterad 18.09.2013 13:05.
Åbo Akademi i Vasa
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

Åbo Akademi har inga reservlistor för studieplatserna och det här är ett problem för den statsvetenskapliga institutionen i Vasa. I år fick 24 personer besked om att de skulle få börja studera statskunskap med masskommunikation, men bara elva dök upp.

- Det är bland annat några pojkar som ska i militären, en flicka som åker som au pair i Schweiz och då får man ju skjuta upp studierna. Men då det gäller unga människor så ändrar man ju sig ganska fort så det är ju inte sagt att de kommer tillbaka sedan i alla fall, säger akademilektor Claus Stolpe på den statsvetenskapliga institutionen.

Åbo Akademi har inga reservlistor

Programmet är inte längre tillgängligt

I stället för reservlistor tar universitetet in fler studerande än vad de har behov av och räknar med att en del inte tar emot sin studieplats - ett system som inte fungerar för den statsvetenskapliga institutionen.

- Jag upplever nog för vår del att det råddar till det, för om det nu är så att hälften av gänget lämnar bort eller något sådant, så sitter vi där med en grupp som är mindre än vad vi skulle kunna ta emot. Och det är ju synd förstås, man utnyttjar ju inte resurserna på ett sådant sätt som man skulle kunna, säger Stolpe.

Bollar ofta mellan olika alternativ

Och det här är ett större problem för den statsvetenskapliga institutionen än för många andra ämnen, eftersom de som söker sig till statskunskap ofta också är intresserade av andra ämnen.

- Man bollar ofta mellan olika ämnen. En som till exempel söker in på pedagogiska fakulteten är väldigt fokuserad på att bli klasslärare helt enkelt och då är det faktiskt det man vill och då tar man också emot studieplatsen, säger Stolpe.

Claus Stolpe
Bildtext Claus Stolpe.
Bild: Malin Foxell

Mats Lindfelt, direktör för utbildning och forskning på Åbo Akademi, anser att de har ett välfungerande system i dag eftersom antalet nya studerande som styrelsen fastslagit nästan uppnås till hundra procent.

Men risken finns väl att studerande väljer att ta emot en studieplats från en annan utbildningsenhet?

- Absolut, det stämmer. Vi borde helt enkelt börja se till att våra utbildningar är i gott skick och att de som söker till Åbo Akademi också tar emot sin studieplats och börjar. Det är där vi har jobb att göra fortstättningsvis, säger Lindfelt.

Skickar besked om studieplats senare än andra

Det som gör läget med gulnäbbarna ännu värre för den statsvetenskapliga institutionen är att Åbo Akademi skickar ut besked om studieplatserna senare en vissa andra universitet och högskolor.

- Om en person har sökt in till både Åbo Akademi och något annat ställe, väljer man det som man får besked ifrån först. Trots att det första alternativet skulle vara ÅA. Ibland kan beskedet komma 3-4 veckor efter alla andras. Kanske man också hinner skaffa en lägenhet och allt det där, så det är också ett dilemma, säger Stolpe.

Väntar på nationellt antagningssystem

Lindfelt säger att de inte kan skicka beskeden tidigare än de gör i dagens läge och de kommer heller inte att jobba för att försnabba processen.

- Enligt min mening så jobbar vi väldigt optimalt just nu. Sedan ska vi komma ihåg att vi kommer att få ett nytt nationellt antagningssystem 2015 som antagligen kommer att underlätta den här biten. Så att inte finns det någon orsak att börja ändra det här systemet, vi hänger på det nationella systemet när det börjar spinna.