Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Sämre tider för gamla saker

Från 2013
Uppdaterad 20.09.2013 12:52.
Rainer Fleen
Bildtext Rainer Fleen vid ladan från 1669
Bild: Yle/Peter Fahllund

- Tiderna är ganska dåliga just nu för antikvitetshandlare, det mesta av någorlunda värde börjar vara uppköpt. Jag blir ju inte yngre heller och det ska mycket till för att få mig på gång nuförtiden. Det säger Rainer Fleen i Munsala, som tidigare köpte upp antikviteter av allehanda slag från odelade gårdar, auktioner och från folk som hörde av sig annars bara.

Det som får honom på benen idag är främst sniderier och prylar med snickarglädje, t.ex: gamla linbräden, verktyg och möbler. Rainer Fleen arbetade som målningslärare på arbetarinstitutet i 43 år och reste vid sidan om flitigt runt i bygden på jakt efter främst prylar med hembygdsanknytning.

- I bästa fall känns det som en skattjakt, och då är det verkligt kul. Andra gånger är det mera ironiskt - som det att han utan att vilja det stod med 7 skottkärror till ingen större nytta. Största samlingen av föremål han har är sisådär 800 kaffekoppar, främst Arabia.

Vid hembygdsgården återuppbygger just nu några eldsjälar en verklig raritet - en lada från 1669. - Det är hög tid för oss att göra dethär projektet innan stockarna blir för gamla. - Det finns inte många föremål med 350 år på nacken längre - och vi vill bevara denhär ladan för kommande generationer. Den kan nog stå kvar sen i ytterligare något sekel. Den tanken gör mig glad, säger Fleen.