Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pappadagis hälsosamt

Från 2013
Uppdaterad 17.09.2013 09:57.
Gubbdagisets gäng vid Lillkungs i Nykarleby tycker till
Bildtext Arkivbild.

Svenskösterbottningar hör till den friskaste delen av befolkningen. Det bekräftas av flera undersökningar om hur finländarna mår.

Programmet är inte längre tillgängligt

Men forskarna forsätter söka hälsofrämjande faktorer bland äldre. Orsaken är den sluttande samhällsekonomin. Redan nu är över en miljon finländare 65 år eller äldre.

- Det gäller att hålla de äldre både fysiskt och psykiskt friska så länge som möjligt, säger forskare Fredrica Nyqvist på Institutet för hälsa och välfärd. I Nyqvists forskning ligger fokus på sociala kontakter.

- Delaktighet främjar välmåendet, säger politices doktor Lorenz Uthardt från Malax som är med i kommunförbundets satsning " kommuninvånare i fokus".

På pappadagis får man tycka till

- Vi vill skapa medborgarråd där mänskor i olika åldrar fritt kan komma fram med sina åsikter om hur kommunen ska utvecklas och hur vi ska prioritera.

- Det svikande intresse för att rösta i val visar ju på att medborgarna inte känner sig delaktiga, säger Uthardt. I stället har vi "pappadagis" i Malax där folk minsann vågar säga allt och mer om vad de tycker om hur kommunen sköts och om det satsas på rätt saker.

På måndag hölls ett seminarium i Vasa om "välmående och friska Österbotten".