Hoppa till huvudinnehåll

X3M

En kärleksförklaring till Miley Cyrus

Från 2013
Uppdaterad 16.09.2013 16:06.
Miley Cyrus
Bildtext Catariina och Petter berättar om sin kärlek till Miley och begrundar hatet mot den före detta barnstjärnan.
Bild: EPA/JASON SZENES

I en passionerad dialog förklarar två X3M-redaktörer sin kärlek till Miley Cyrus.

Medan resten av världen skrattar hånfullt åt Miley Cyrus har det på X3M-redaktionen uppstått en liten Miley-kult. Redaktörerna Catariina Salo och Petter Sandelin reder ut begreppen, sätter på sig feministglasögonen och berättar varför de älskar kvinnan som alla älskar att hata.

Historien börjar på Video Music Awards 2013 där Miley upprör med sin scenshow men får sitt klimax i hennes senaste video Wrecking Ball, regisserad av Terry Richardsson.

Catzo: Hej Petter, du vet Miley Cyrus, det har ju varit alldeles fasansfullt mycket ståhej om henne de senaste veckorna. Ända sedan hon uppträdde med Robin Thicke på MTV:s Video Music Awards är det som att både press och vanliga dödliga velat slita henne i stycken. Jag känner att vi behöver prata om det här, vi måste prata om Miley. Det är ju en före detta barnstjärna vi har att göra med, eller är det ens rättvist att kalla henne det? Artist, det är ju det hon är, problemen kanske börjar just från det att alla betraktar henne som det hon varit tidigare, barnstjärna.

Petter: Ja det är mycket snack om henne både i kultursofforna på morgontv och i sociala medier och alla ropar "skandal". Folk är som du säger väldigt uppretade på den snabba och tillkonstrade förändringen från Hannah Montana till sexdrottning på VMA:s. Men vi verkar glömma bort att hon faktiskt vuxit upp och idag är 20 år. Ifall jag hade tillbringat min barndom med att spela Hannah Montana tror jag att jag också skulle vara väldigt angelägen om att bryta med det kapitlet. Dessutom är det inte så förljuget. De vilda festerna i videon till We Can't Stop är baserade på riktiga händelser i Mileys liv. Det är något som stör mig här. Jag blir lite skeptisk när folk nästan kastar sig framför varandra i ivern över att tycka illa om något.

Catzo: Det blir säkert nån form av grupptryck, eller kanske mest en släng av "alla verkar tycka såhär så jag håller väl med". Ibland kan det vara bra att sätta sig ner och analysera varför en tycker som en gör. Mileys nya video till låten Wrecking Ball sågades ju genast på grund av att Miley är naken i den. Men i jämförelse med till exempel Justin Timberlakes Tunnel Vision eller Robin Thickes Blurred Lines är Wrecking Ball närmast en barnsaga. Dessutom har Miley ballar nog att själv vara den som klär av sig, hon anställer inte en massa manliga skådisar att göra grovjobbet för henne. (Förresten, kolla det här roliga blogginlägget om just de tre videorna, sant eller hur? ) Dessutom tycker jag att låten är skitbra!

Petter: Kvinnor och män har ju sålt musik med sex i evigheter. Jag förstår inte varför Miley plötsligt ska få horstämpeln i pannan. Parallellen till Blurred Lines är solklar. Och varför inte Lady Gaga, Madonna eller Britney Spears. Förresten är det ju Britneys manager Larry Rudolph som lotsar Miley genom hennes förändring så det är inte konstigt om man känner igen historien. Men till saken: Varför är det feminism när Beyoncé kråmar sig på scen men skamligt när Miley gör det? Jag tror att folk hugger på Miley därför att hon är lite oförutsägbar. Sett ur mina genusperspektivglasögon är det Miley som är feminsten. Hon är den starka bruden som gör som hon vill och det är precis därför man gärna pekar ut henne som lite galen. I jämförelse med Miley kan man ju nästan kalla Beyoncés slätstrukna feminism för en kvinnofälla.

Ingen skulle någonsin kalla Lady Gaga för hora

Catzo: Huvudet på spiken! Man kan i och för sig diskutera det att man känner sig nödgad att ta till väldigt drastiska medel för att framhäva sig själv överhuvudtaget, men jag håller med om feministperspektivet. Det har ju också varit en massa snack om slut-shaming på senaste tid, alltså det fenomen där kvinnor ska antas skämmas för att ha betett sig "sexuellt opassande". Det känns som att de som skrikit högst om hur vi måste sluta med slut-shaming nu håller släggan höjd mot Mileys huvud. Man måste akta sig för dubbelmoralen i det hela. I frågan Miley Cyrus kommer det också så solklart fram att människor behandlas så totalt olika, ingen skulle någonsin kalla Lady Gaga för hora fast hon skulle komma naken till en gala, och faktum är att hon hade mindre kläder på sig än Miley på VMA:s men ingen slut-shameade Gaga.

För mig var det intressantaste Britney någonsin gjorde då hon rakade av sig håret

Petter: Scenen i Wrecking Ball där Miley "typ suger av en slägga" har ju fått allra mest kritik. Jag tycker vi kan bestämma oss för att hylla det istället. Jag skrattar varje gång jag ser det. Det är så kaxigt och vrickat på samma gång. Jag älskar artister som är oförutsägbara. För mig var det intressantaste Britney någonsin gjorde då hon rakade av sig håret. Så grymt.

Catzo: Jag tycker det är helt okej att tycka illa om Miley Cyrus också, men då vill jag att man själv ska ha tänkt igenom exakt varför man tycker illa om henne. Det är så lätt att dras med strömmen. Jag har tänkt igenom det och väljer att älska henne! Både naken och med kläderna på.