Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Dålig stämning med Özz Nûjen

Från 2013
Uppdaterad 17.09.2013 08:01.
Özz Nujen.
Bildtext Skogens konung Özz Nûjen ville gärna posera med döda djur när vi fotade.
Bild: Yle/Niklas Aldén.

Standupkomikern är expert på obekväma sociala sammanhang.

Efter 13 år i branschen har Özz Nûjen åstadkommit sin första soloshow som han nu turnerar med. Det tog elva år för honom att göra den. Nu är han på turné i Finland. Showen heter Dålig stämning. Något han är väldigt bekant med från olika sociala sammanhang.

- Jag är ingen bra minglare. Ibland sprider jag dålig stämning, omedvetet. Om någon frågar vad jag tycker om dennes skjorta då är jag ärlig. Det är inte alltid så bra. Om den är ful säger jad det rakt ut, säger Özz.

Han är känd för att blanda skratt med allvar.

- Det är viktigt för mig att få med allvaret. Men jag gillar all slags humor. Allt från prutthumor till väldigt bra satir, säger Özz.

Skådespelarkarriär i Frankrike

Något otippat så har Özz även medverkat i några franska långfilmer.

- För sju-åtta år sedan var det en fransk-kurdisk regissör i Sverige som höll en föreläsning. Då behövde de en spontantolk mellan franska, engelska och kurdiska. Jag gjorde föreläsningen lite roligare och sa att han egentligen menade något annat, publiken skrattade. Då undrade han vad jag gör till vardags och så fick han reda på att jag är komiker och skådespelare. Sedan gick det fyra år utan att han hörde av sig. Plötsligt ringde han till mig och sa att han skrivit en roll till mig. Jag tackade ja och åkte till Paris för att spela in filmen. Det var en ganska stor biroll. På premiären i Paris kom två andra fram till mig och ville att jag skulle spela huvudrollen i deras film. Jag trodde att de skämtade för jag var inte så nöjd med min insats. Men sedan skrev vi på kontraktet och jag var med i följande film, berättar Özz.

Han berättar att han haft bra självförtroende men dålig självkänsla. Han har inte varit nöjd med det han gjort, något som ändrats på senare tid.

- Jag vill alltid bli bättre, hela tiden. Sedan är jag glad för det jag åstadkommit. Man får inte glömma att vara glad, nöjd och stolt över det man har åstadkommit. Det är en klyscha men det stämmer, man måste älska sig själv för att kunna älska andra. Jag gillar mig själv men jag skulle aldrig vilja bli ihop med mig, säger Özz.

Någon som har över 200 hotellnätter om året är kanske inte drömpartnern.

Just nu har han inget på gång i Frankrike men i sommar har han spelat in en svensk långfilm där han har en av huvudrollerna tillsammans med Peter Magnusson. Det är en fotbollskomedi som heter 10 000 timmar som har premiär våren 2014.

Mer om ämnet på Yle Arenan