Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska råttor resistenta mot råttgift

Från 2013
Uppdaterad 17.09.2013 12:50.

Sverige har fått sina första fall av råttor och möss som är resistenta mot råttgift. Det visar en undersökning från företaget Anticimex som bekämpar insekter och ohyra i bostäder. Finsk expert förhåller sig aningen skeptisk till uppgifterna.

Sveriges radio rapporterar idag om 80 prover som gjorts på råttor i hela Sverige. I Kristianstad, Uppsala, Linköping och Växsjö hittades brunråttor och husmöss som var resistenta mot råttgift.

Enligt Jörgen Gullstrand från Anticimex har man länge misstänkt problem med resistens. I flera andra länder har man tidigare konstaterat resistens mot råttor, men det här var första gången problemet undersökts i Sverige. Enligt Gullstrand kan man nu bli tvungen att ta till starkare råttgifter, men då finns risken för att råttorna blir resistenta också mot dem.

Skadejursexperten Håkan Kjellberg vid Anticimex misstänker att råttorna blivit påverkade av råttgift och andra kemikalier i deras närmiljö så att anlagen i deras kroppar har förändrats.

Finsk expert skeptisk

Mika Ilmasti är hälsoinspektör vid Helsingfors stad och ställer sig tvivlande till Anticimex undersökning och efterlyser mera detaljerade uppgifter om den. Enligt Ilmasti orsakas den här typen av problem oftast av att man använder för litet råttgift eller använder det fel.

Råttgift kan användas som engångsdos eller i flera doser. Den typen av gift som används i flera doser måste användas i tillräcklig mängd under en hel vecka för att giftet ska få effekt. Samtidigt måste man se till att skadedjuret har tillgång till så litet annan föda som möjligt för att det ska äta tillräckligt mycket av giftet.

Enligt Ilmasti har man inte upptäckt problem med resistens i Finland - då giftet använts på rätt sätt.