Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karlebybo dömd för hets mot folkgrupp

Från 2013
Uppdaterad 17.09.2013 15:45.
Bildtext Fallet Siitarinen i Karleby tingsrätt.

Karlebybon Jussi Siitarinens har dömts till böter för hets mot folkgrupp. Tingsrätten dömde Siitarinen för hans blogg där han går till attack mot judarna.

I sin blogg beskriver Jussi Siitarinen judarna som världens mest kriminella folk. Han påstår också att judendomen är en satanistisk och kriminiell religion. Enligt tingsrätten är bloggen ett typiskt exempel på förtal. Straffet blev 30 dagsböter på totalt 180 euro.

Försvaret ansåg att Siitarinen bara citerar andra källor i sina texter och att han därför inte kan dömas. Jussi Siitarinen sa själv i rätten att han bara fömedlar information.

Rätten ansåg däremot att Siitarinen har haft som mål att kränka judarna. Han åläggs nu att ta bort de kränkande texterna från sin blogg.

Enligt försvaret har Siitarinen läst judarnas Talmud och därifrån dragit egna slutsatser om hurudant folk judarna är. Denna bild har han velat förmedla till allmänheten. Siitarinen erkänner att han har skrivit texterna och använt rafflande rubriker och ordval.

Fel att sprida åsikterna

Åklagaren ansåg att Siitarinen har rätt till åsiktsfrihet medan yttrandefriheten kan och bör begränsas. Tingsrätten gick på samma linje och ansåg att yttrandefriheten inte ska vara obegränsad.

Straffet blev 30 dagsböter a 6 euro, totalt 180 euro.