Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Tumören större än babyn

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

När Torolf Backs fru Christina Calden Back blev gravid började också Torolfs mage växa, och den tumör som senare opererades ut var betydligt större än deras baby.

Familjen Back bor i Torolfs barndomshem i Tjöck, Liden. Hemmet ligger långt ute på landet, på en lugn och harmonisk plats. Där jobbade han som jordbrukare i många år tills han sadlade om och blev diakon.

Det märks knappt alls på honom att livet vänts upp och ner många gånger, inte bara yrkesmässigt. Hela tiden har det funnits en sjukdom i bakgrunden och då och då har den slagit till med full kraft. När Torolfs fru blev gravid började också Torolfs mage växa, och den tumör som senare opererades ut var betydligt större än deras baby. Tumören vägde 14 kg då den opererades bort en tid efter att sonen föddes.

En märklig graviditet

Christina Calden Back minns sin första graviditet som en märklig tid. Det var inte bara hennes mage som började växa då. Hennes mans mage började också växa.

Bältet spände och efter arbetsdagarna var maken Torolf Back också extra trött. Jag undrade om jag hade blivit lat eller vad det var för fel, säger Torolf. Snart visade det sig att han hade fått en tumör, en desmoid-tumör, en sjukdom som redan fanns i släkten. Trots att de kände till sjukdomen från förut så kom beskedet som en chock.

För desmoid-tumören brukar bara dyka upp hos gravida kvinnor, säger Christina. Nu dök den upp hos Torolf när jag var gravid.

En enorm mage

Christina kommer ihåg hur hon brukade ligga bredvid Torolf på kvällarna och titta på deras två stora magar. Min mage var stor, säger Christina, men Torolfs mage var enorm.

Hans tumör hann bli 14 kg innan man opererade bort den. Innan dess fick paret kämpa för att ta sig genom dagarna. Jag var livrädd för att mista honom och bli ensam med mitt barn, berättar Christina.

En rolig sak om dagen

För att hålla humöret uppe bestämde de sig för att göra en rolig sak per dag. Det behövde inte vara stora saker, det kunde räcka med att de åkte till Närpes för att handla mat eller med att de drack en kopp kaffe i naturen. Det ramade in dagen och gjorde att de hade något annat, lite trevligare, att tänka på.

Tumören är borta men sjukdomen kvar

Efter operationen har livet gått vidare och nu har Torolf och Christina tre barn tillsammans. Torolfs sjukdom hänger ännu med som en extra person i familjen, men de har alla lärt sig att leva med den. Sjukdomen gör att det hela tiden bildas nya polyper i tarmarna, men de går oftast att bränna bort. Ibland har det krävts nya operationer. Trots långa sjukhusvistelser och en och annan hallucination på grund av medicinerna, så skulle Torolf ändå inte vilja vara utan allt det här.

Tacksam trots allt

Sjukdomen har gett mig så mycket, säger Torolf. Jag kan vara tacksam för små detaljer och kräver inte så stora saker av livet. Dessutom har jag fått tillbringa mycket tid med familjen då jag har varit sjukskriven i så långa perioder.

Christina håller med om att Torolfs sjukdom fört med sig mycket positivt. Vi står alla väldigt nära varann, säger hon. Livet är inte så där jättesjälvklart i vår familj, så då blir det kanske lättare att ta vara på det också.

Se Torolfs och Christinas historia i Yle Fem söndag 22.9. 2013 kl 20.30 och efter det på Arenan.