Halvbrodern - Norskt succédrama

Halvbrodern är en familjesaga om fyra generationer i familjen Nilsen. Berättelsen börjar på segerdagen den 8 maj 1945 och löper parallellt i historien och i nutid. Serien blev en stor framgång i Norge och allt fler får nu upp ögonen för det norska tv-dramat.
Det var på segerdagen 1945 som Vera våldtogs av en okänd man på husets vind och resultatet är att Fred föds. Fem år senare föds Barnum, son till clownen och småhandlaren Arnold som Vera gift sig med. Halvbröderna växer upp i efterkrigstidens Oslo i ett hem som domineras av kvinnor - modern Vera, hennes mor Boletta och familjens matriark "Den Gamla". Familjen Nilsen splittras när Vera, Arnold och barnen flyttar från Oslo.
I skolan har Barnum inga vänner och får vara ifred bara när storebror Fred är med. Barnum är inte ens tonåring när Fred försvinner och blir ännu en av de försvunna männen i familjens historia. År 1986 går Barnum och hans flickvän Vivian upp på vinden för att se om där finns något till deras nya gemensamma hem. Barnum hittar sin mammas kamera, med film i. Där finns ett foto på halvbrodern Fred, som försvann 22 år tidigare. Barnum blir helt besatt av att hitta honom.
Orginaltitel: Halvbroren, Norge, 2012
Serien sändes första gången i Yle Fem 2013
8 avsnitt
14 dagar på Yle Arenan efter sändning.
Stark berättelse som gett stora rubriker
Serien baserar sig på Lars Saabye Christensens roman med samma namn som fått Nordiska rådets litteraturpris. Den starka berättelsen handlar om hur det var att växa upp på 50–60-talen och om hur två väldigt olika bröder knyter starka band med varandra. Konflikträdslan och den ständiga jakten på lycka leder till svek och uppror men också till vänskap och hopp. Ingen norsk serie har någonsin lockat så många tittare till tv-premiären i hemlandet. Sällan har kritiker varit så eniga.
”Flott gjort och välberättat” skrev Dagbladet. ”Ett levande och gripande drama… norsk tv har länge drömt om en tv-serie som kan vinna tv-branschens Oscar. Här är den mest värdiga kandidaten” rosade Dagsavisen.
Och den internationella framgången är också ett faktum. Tv-serien belönades med två pris vid den franska festivalen FIPA; Frank Kjosås (Fred) för bästa manliga huvudroll och Ghita Nörby (Den Gamla), Marianne Nielsen (Boletta) och Mariann Hole (Vera) delade på priset för bästa kvinnliga huvudroll. Serien har också sålts till över tio länder.
Det norska tv-dramat har alltså fått rejält med luft under vingarna. Vackra vyer och bilder, starka berättelser och en fräck och fräsch humor kännetecknar det nya norska tv-dramat. Frammarschen startade för några år sedan med en norsk version på en brittisk serie, Himmelblå. Plötsligt lockade ett norskt tv-drama över en miljon tittare i sitt hemland. Den norska versionen av Himmelblå sägs till och med ha blivit mycket bättre än sin förlaga. Det internationella genombrottet kom sedan med Lilyhammer, där Sopranos-stjärnan Steven van Zandt spelar en mafioso som flyr från New York till Lillehammer, en stad han minns från OS på 90-talet.
Efter dem har vi här i Finland fått följa bland annat Dag och Hem och nu Halvbrodern.
När Norge tänkte om…
Jobbet med att lyfta det norska tv-dramat är en storsatsning. Både filmstiftelsen i Norge och de kommersiella aktörerna deltar tillsammans med det norska rundradiobolaget NRK i arbetet för tv-dramat.
Tone C Rønning jobbar med drama inom NRK. Det är hennes uppgift att hitta, beställa och utveckla dramaserier som görs som samarbete med olika produktionsbolag i Norge. Bland annat nu aktuella Halvbrodern.
– Vi (på NRK) har levt i en tid då samarbetet med de fria produktionsbolagen inte fungerade, så vi måste göra något åt det.
NRK gjorde och gör en hel del tv-drama också inom bolaget, men upplevde att det fanns mera att vinna på ett bättre samarbete och ändrade på sin organisation. Målet var att de mest uppfinningsrika människorna i branschen, de bästa projekten och proffsen skulle samarbeta kring norskt tv-drama. Flera av de nya tv-succéerna är ett resultat av detta.
– Många kom till oss med idéer efter att vi hade ändrat vårt sätt att jobba. Lilyhammer var den roligaste idén jag fick på mitt bord, Halvbrodern den mest gripande berättelsen. De personer som kom med idéerna var proffs vi ville satsa på. Det handlar om folk som kan komma upp med något nytt, fräscht och fräckt och som lyckas locka till sig de bästa proffsen i branschen. Jag visste att de här projekten var i trygga händer. Därför valde jag dem.
…vaknade också världen
Norge har den senaste tiden jämförts med Danmark när det gäller tv-drama. De danska tv-dramerna går på export världen över och lockar tiotals miljoner tittare. Norge är på god väg. Lilyhammer har sålts till över hundra tv-bolag.
Någon speciell förklaring till varför just de norska tv-serierna är så populära nu vet Tone C Rønning inte. Miljöerna är ofta mycket vackra och den ”nya” humorn går hem oberoende av språk.
– Bra berättelser som berättas på ett intressant sätt är väl relevanta världen över?
– Jag upplever att vi just nu har flera goda idéer, projekt och duktiga människor än vi har möjlighet att sysselsätta. Så länge vi lyckas hålla upp den goda andan och förverkliga idéerna tillsammans går det bra. Men, det här är en kreativ bransch så människor tröttnar också snabbt ifall deras idéer inte kommer längre än till några rader på ett papper, konstaterar Tone C Rønning.