Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Börja med bankrån i GTA V

Från 2013
Uppdaterad 17.09.2013 16:58.
Bildtext Emil och Tedi testade spelet på en 80-tums skärm.
Bild: X3M/Catariina Salo

Välkommen till GTA V, orsaken att ifrågasätta värderingar, underhållning och ditt sociala liv.

V orsaker att låta konsolkriget vänta

1. GTA V
2. GTA Vem? Fem!
3. GTA Världen
4. GTA Valmöjligheter
5. GTA Varför sluta?

Idag (17.9) släpptes Grand Theft Auto V - det största tv-spelet hittills. En revolution i spelvärlden? Åtminstone en milstolpe, för GTA V blir det sista stora spelet före de nya konsolerna slår världen till julhandeln. Även om GTA V är pinfärskt är det precis så traditionsenligt och lättförståeligt som fansen väntat sig. Kontrollerna är enkla, så stressa inte, du lär dig på vägen. Börja med att kapa en bil, pröva speeden, akta fotgängaren, om inte - akta polisen. Skrapa ihop fyrk så du kan köpa din första pistol och visa gatorna vem som har kontrollen. GTA V har ett levande flow, en humoristisk dialog mellan såväl huvudpersonerna som folket på gatan, staden Los Santos verkar leva. På riktigt.

Vår testpanel består av nybörjaren Emil Jokipalo och veteranen Tedi Tallqvist. För att få två olika synvinklar på spelet, satte vi dessa motpoler att lira spelet och skriva ner sina tankar medan de spelar.

Plattform - Xbox 360 (Se till att du har 8 giga ledigt på boxen, annars skiter det sig, hälsar Tedi.)

Tedi: Rockstar Games har alltid imponerat världen med friare tyglar än vad man ens vågar tänka sig. Varje gång. Och när du knäpper på GTA V hoppar du direkt in i ett bankrån med masker, tungt artilleri och flykt från polisen. Sen först börjar introt, som i en film. Plötsligt är du inne i spelet, i staden Los Santos. Och då menar jag inne. Nu är det upp till dig - vill du byta till bekvämare kläder före du börjar gör du det med hjälp av den knapra garderob du har hemma. Nu ut i solskenet.

Emil: Jag fick elva dollar till, nu har jag råd med mitt första vapen! Åh, jag älskar det här spelet! Shit, nu måste jag skaka av mig polisen!

Tedi: Älskar att sekvenser tonar in så snyggt på varann, inga laddningsskärmar här inte. Konstant flow i spelets gång är första tecknet på galenskap.

Emil: De finns ju bara av domdär jäkla TT:na!! (Audi TT, red.anm.)

Tedi: Typisk GTA-syndrom, när du äntligen får händerna på den flottaste bilen i stan, har alla andra samma modell också.

Emil: Jag väntar helt jättemycket på att koppla upp mej till online-Los Santos.

Tedi: Så mycket trevligare stämning i femman än i fyran. Orkade inte ens spela fyran till slut.

Emil: Som nybörjare i GTA-världen märker jag att jag missat nåt stort och att få börja med det största spelet i GTA serien är ju lite fel. Allt verkar så fascinerande och självklart! Jag är helt tagen av att jag kan bärga bilar!

Tedi: Musiken och sortimentet i bilarnas radio är lika nice som vanligt. Inget är bättre än bra soundtrack! Men lite kantig grafik dock, jag tror att PS3 kanske har bättre.

Emil: Jag gillar att man inte väljer svårighetsgrad, utan att det blir knepigare ju längre man kommer i spelet.

Tedi: HUR får man något såhär detaljerat att verka så lätt? Skaparna måste ju vara ordentliga fanatiker som hittat dom myskogaste porrsidorna. Jag förstår inte hur invecklat och lätt kan vara såhär nära varann.

Emil: Los Santos är ju som Helsingfors, finns det faktiskt inga gröna ljus?

Tedi: Varför öppnas inte alla dörrar! Gaah! YES! Den öppnades, när man talar om trollen. Kom igen! Öppen dialog, dyk för fan!! Här kan man leva ut sina pojkdrömmar om bilar och vapen. JEEEE! Vi har anlänt till flygfältet! Ser helt ut som LAX.

Emil: Det jag tycker är fint med det här spelet, även om det bara är för en spelare, två kompisar kan samsas om turer och det går att spela tillsammans, att hjälpa varandra med kartor o teorier.

Tedi: ... Och kasta läppä! GTA är som om Charlie Sheen skulle ha designat Six Flags.

Emil: Det är just lika bra som jag vänta mej. Tänk det.

Tedi: Hellre Wasted än Busted.

Slutresultat: Det vi inte förstår är hur människor ska kunna upprätthålla studier och socialt liv i år framåt. Ett liv värt att leva i ett spel värt att spela. Vi ger GTA V fem V:n av fem möjliga.

Klockan 00:01 den 17 september kunde man börja köpa GTA V i spelbutikerna, vi kollade in köerna:

Mer om ämnet på Yle Arenan