Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Reglerna slår hårt mot mindre"

Från 2013
Bildtext Myndigheternas regelverk slår hårt mot små banker.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Finanssektorn i Finland är solid, men lönsamheten har försvagats hos många aktörer. Det fastslår Finansinspektionen i sin rapport om läget i de finländska bankerna och försäkringsbolagen.

Enligt Finansinspektionens uppgifter från slutet av juni var kapitaltäckningen inom bank- och försäkringssektorn i Finland totalt sett fortsatt god.

- Det finns dock stora skillnader mellan olika banker och försäkringsbolag. Särskilt de små bankerna har haft svårigheter att hålla sin verksamhet lönsam. Anledningen är den svaga ekonomiska tillväxten och den låga räntenivån.

"Regelverket slår hårt mot små banker"

Skärgårdssparbankens verkställande direktör Eugen Friman håller med Finansinspektionen men är kritisk till det regelverk som används att granska bankerna.

- Kraven och administrationen är lika stor oavsett om du är en stor eller liten bank, säger Friman. Små banker har helt enkelt svårt att häva sig i konkurrensen.

Enligt Friman så känns det som om myndigheterna vill sopa undan alla små aktörer och favoriserar de stora.

- Vi har insett faktum och meddelade tidigare i år om en fusion med Aktia bank, säger Friman. Vi insåg att vi helt enkelt inte kan få en sådan lönsamhet som krävs av regelverket då administrationen hotar att svälla i framtiden.

Friman är inte ensam i sin kritik och bland annat Aktia och Ålandsbanken har också lyft upp de här problemen.

- Nu säger Finansinspektionen att våra problem beror på räntor och dåligt läge men jag anser att problemen beror på myndigheternas krav och höga kostnader för granskningarna, säger Friman.

Diskussion om artikeln