Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ärkebiskopen kritiserar flytt av helgdagar

Från 2013
Uppdaterad 18.09.2013 20:44.
Bildtext Arkivbild
Bild: Lehtikuva

Ärkebiskop Kari Mäkinen kritiserar planerna på att flytta de kyrkliga helgerna Kristi himmelsfärdsdag och trettondagen till lördag.

Enligt ärkebiskopen verkar det som om människorna numera skulle skynda mer och mer i en strävan efter ökad effektivitet, produktivitet och aktivitet.

- Det är som om vi skulle springa utan att någon riktigt vet varför och vart, sade Mäkinen då han ledde en ekumenisk gudstjänst för riksdagen i Helsingfors domkyrka i dag. Därför är en andningspaus i form av helgdagar extra viktig, anser Mäkinen.

Helgdagen finns enligt ärkebiskopen inte till för att man ska orka bättre och vara mer produktiv. Den finns till för människan, framhöll han under sin predikan. Mäkinen jämför med skapelseberättelsen där Gud vilade på sjunde dagen, inte för att orka skapa i ytterligare sex dagar, utan skapelsearbetet kulminerade i vila, i ett liv där man inte presterar och åstadkommer saker.

Arbetsmarknadsledarna meddelade i slutet av augusti att de vill utreda om Kristi himmelsfärdsdag och trettondagen kunde flyttas till lördagar. Förslaget är avsett att öka arbetstiden i Finland. Systemet var i bruk mellan åren 1973 och 1991 men drogs tillbaka på uppmaning av kyrkan.