Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kaj Sundström har café vid Ule älv

Från 2013
Uppdaterad 18.09.2013 16:07.
Kaj Sundström och Riitta Asala i Uleåborg
Bild: YLE / Jan Jacobson

Koivurannan Kahvila ligger i en kulturhistoriskt värdefull byggnad vid Ule älv. I tolv år har Kaj Sundström drivit caféet tillsammans med sambon Riitta Asala.

- Vi hade sett stället och under en resa till Lappland fick vi ett samtal om att det är till salu. Riitta som är köksmästare har alltid drömt om ett eget ställe och hon sa att nu flyttar jag, kom med om du vill, säger Kaj och skrattar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Kaj Sundström från Vasa driver café i Uleåborg - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kaj, eller Kaitsu som han kallas av alla, växte upp i en tvåspråkig familj i Vasa och gick i skola på finska. För tjugo år sen flyttade han bort men har haft sommarstället i Västervik som en fast punkt.

Hur mycket svenska hör man då i Uleåborg?

- Inte så mycket i gatubilden, men vi har en del kunder från Sverige och Norge. Då jag hör att det talas svenska i cafeet brukar jag gå till kassan och betjäna. Det väcker ofta förvåning då jag talar svenska.

Funderar på att flytta tillbaka

Sommarsäsongen på Koivurannan Kahvila är intensiv med långa arbetsdagar så nu under hösten njuter han av villaliv med fiske och lite jakt.

Uleåborg är en bra stad att bo i tycker Kaj, och uleåborgarna är trevliga. Men han funderar ändå på möjligheten att flytta tillbaka till Vasa, och då helst Västervik nån gång i framtiden.