Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fed överraskar med fortsatt stödköp

Uppdaterad 19.09.2013 05:54.
FED:s centralbankschef Ben Bernanke.
Bildtext Vi handlar utgående från det ekonomin behöver, säger Bernanke.

Tvärtemot förhandsspekulationerna så kommer den amerikanska centralbanken inte att minska stödköpen av obligationer. Beslutet motiverades med att USA:s ekonomiska återhämtning inte är tillräckligt stark. Centralbankens överraskande besked fick börserna att stiga rejält.

Det beskrevs som en historisk dag på Wall Street då Dow Jones industri-indexet och S&P500 nådde rekordhöjder. Så övertygad hade man varit om att den amerikanska centralbanken skulle inleda nedskärningar i stödprogrammen.

- Vi kan inte låta marknadsförväntningarna diktera våra beslut. Vi agerar utifrån vad vi anser att ekonomin behöver, svarade centralbankschefen Ben Bernanke på frågan ifall Federal Reserve oroar sig för att man nu sänder motstridiga signaler.

Det behövs fler ljusglimtar

Den bedömning som USA:s centralbank gjorde efter ett två dagar långt möte är att det behövs mera tecken på att det går bättre, framför allt på arbetsmarknaden där man räknar med att arbetslöshetsprocenten kommer att ligga mellan 7,1-7,3 procent vid årets slut. Jämfört med prognosen i somras har också förväntningarna på den ekonomiska tillväxten överlag nu skruvats ner en aning till mellan 2% och 2,3% i år.

Därför kommer centralbanken alltså att fortsätta att varje månad stödköpa obligationer till ett värde av 85 miljarder dollar. Det är en stimulansåtgärd som infördes förra året vid sidan av att styrräntan redan länge har hållits vid nollstrecket.

Vita Huset kvällstid
Bildtext Vita huset

Det nu fattade beskedet kommer samtidigt som kongressen och Vita Huset förbereder sig på en ny kraftmätning om den federala budgeten och en höjning av skuldtaket

- Det skulle få mycket allvarliga konsekvenser för finansmarknaderna och för ekonomin ifall de statliga verksamheterna tvingas stänga på grund av budgetbråket och speciellt om man inte lyckas höja skuldtaket, sade centralbankschefen Ben Bernanke och varnade för att Federal Reserve bara har mycket begränsade medel för att lindra de ekonomiska chocker det skulle leda till.