Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kroatien hotas av EU-sanktioner

Från 2013
Uppdaterad 19.09.2013 06:29.
Kroatien hotas av EU-sanktioner
Bildtext Kroatien är EU:s 28:e medlemsland
Bild: EPA/Patrick Seeger

EU:s nyaste medlemsland Kroatien hotas redan nu av sanktioner för att landet vägrar att lämna ut en misstänkt mördare till Tyskland. Landet ändrade sin lagstiftning någon dag före EU-inträdet för slippa lämna ut den misstänkte. EU-kommissionen beskyller Kroatien för att ha svikit förtroendet.

Det blev inte mycket till smekmånad för Kroatien som EU:s 28:e medlemsland. Landet blev medlem den första juli i år efter en tio år lång anslutningsprocess där EU ställde stora krav på att Kroatien skulle bli ett rättssamhälle och få bukt med korruptionen. Kroatien fick ta skeden i vacker hand, anpassa sig och godkänna hela EU-rätten för att bli medlem. Så tre dagar före EU-inträdet godkände det kroatiska parlamentet en lag som innebär att landet inte lämnar ut kriminella som har begått brott före år 2002. Det har kallats för Lex Perkovic, uppkallat efter säkerhetspolisen Josip Perkovic.

Säkerhetspolisen Josip Perkovic
Bildtext Josip Perkovic
Bild: EPA/Dario Gretselj/Hina

Han arbetade för säkerhetstjänsten redan under den jugoslaviska tiden och han misstänks för att ha mördat en jugoslavisk oliktänkare i Tyskland för 30 år sedan. Tyskland kräver att han ska utlämnas för rättegång och det skulle ha skett automatiskt om det inte var för Lex Perkovic. Förbundskansler Angela Merkel lär ha blivit så förargad att hon uteblev från festligheterna då Kroatien blev EU-medlem.

Josip Perkovic var sedermera chef för det självständiga Kroatiens underrättelsetjänst. Han tros ha kännedom om många obekväma hemligheter och skulle kunna skada många i Kroatien om han öppnade munnen.

"Rättvisans gudinna är blind"

Men EU känner sig grundlurad. Rättskommissionären Viviane Reding tänker vidta åtgärder.

Rättskommissionär Viviane Reding
Bildtext Viviane Reding.
Bild: EPA/Julien Warnand

−Kroatien började, efter att ha fått förtroende från andra EU-länder, att missbruka förtroendet den dag då landet blev EU-medlem, sade en uppröd Reding. Hon tillade att EU-kommissionen både kan och är tvungen att tillämpa europeisk rätt och rättvisans gudinna är blind.

Enligt flera källor förbereder kommissionen att frysa stöd till Kroatien på 80 miljoner euro som var avsett för att förbättra landets gränskontroller så att Kroatien en dag också skulle kunna gå med i Schengensamarbetet. Kroatien har bara två veckor tid på sig att rätta till sin lagstiftning om landet vill undvika sanktionerna. Utvidgningen av unionen som var en av de glada nyheterna visade sig bli en bitter sådan och dessutom på rekordtid.

Diskussion om artikeln