Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kalkbruket i Sibbo ohotat

Från 2013
Uppdaterad 19.09.2013 12:16.
Bildtext Vid kalkbruket i Kalkstrand i Sibbo jobbar 13 anställda
Bild: YLE/AG Karlsson

Yle Nyheter Östnyland: Divisionsdirektör Jarkko Kaplin

Programmet är inte längre tillgängligt

På onsdag meddelade företaget Nordkalk att man inleder samarbetsförhandlingar vid bolaget.

Förhandlingarna gäller hela personalen i Finland - med andra ord 480 anställda. 13 av dem arbetar vid Kalkbruket i Sibbo. Tiotals arbetsplatser är hotade.

Nordkalks VD Bertel Karlstedt säger att permitteringar vid samtliga enheter kan bli aktuella. Enligt Karlstedt är dock inga enheter nedläggningshotade, men hela verksamheten kommer att granskas.

Orsaken till samarbetsförhandlingarna är att efterfrågan på kalkstensbaserade produkter har minskat bland annat inom byggmaterial- och pappersindustrin.

Av de 13 personerna vid kalkbruket i Sibbo arbetar 6 personer med produktion. Också i framtiden kommer enheten i Sibbo att vara en av koncernens produktionsorter, säger divisionsdirektör Jarkko Kaplin, men vilka produkter och i vilken omfattning de ska tillverkas, är en av de frågor som förhandlingarna ska påvisa.

Sibboenheten har en klar roll i hela Nordkalks verksamhet som tillverkare av jordförbättringskalk för regionen Östra Nyland. Dessutom har Sibboenheten en egen hamn där man kan både ta in och skeppa ut varor, säger Kaplin.

Samarbetsförhandlingarna avslutas i slutet av oktober.