Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Robin Lardot blir ny chef för CKP

Från 2013
Uppdaterad 19.09.2013 17:04.
Robin Lardot
Bild: yle

Statsrådet har utnämnt Robin Lardot, 50, till ny chef för Centralkriminalpolisen. Lardot har en kandidatexamen inom juridik och en lång karriär inom polisförvaltningen.

Lardot tillträder sin nya post om knappt två veckor, den första oktober. Han återvänder till CKP efter en paus på tio år - det känns trevligt, säger han till Yle Nyheter.

- Jag börjar med att bekanta mig med verksamheten. Mycket har förändrats på tio år, en del är administrativt, men så har vi också en ny polislag som träder i kraft vid årsskiftet, vilket ger oss nya möjligheter att samarbeta inom polisen. Det ska jag sätta mig in i.

Den nya polislagen påverkar polisens befogenheter på många punkter.

Lardot inledde sin karriär som yngre poliskonstapel och har därefter arbetat som brottsinspektör och biträdande chef för CKP. Senast har han haft posten som polisdirektör, det vill säga andra man vid Polisstyrelsen.

Organiserad brottslighet i fokus

Den andra stora utmaningen för Lardot är regeringens färska strategi för att bekämpa organiserad brottslighet. Strategin med tjugo punkter - som berör allt från utbildning av personal till bekämpning av cyberbrottslighet - ska CKP genast börja genomföra

- Situationen i Finland är ju relativt bra så nu ska vi sköta om att den är bra också i framtiden, säger Lardot.

Enligt regeringens strategidokument har tyngdpunkten i den organiserade brottsligheten under senare år flyttat från narkotikarelaterade brott till ekonomisk brottslighet och den så kallade ekonomiska gråzonen.

Chefstjänsten är en utnämning på sju år. Elva personer sökte tjänsten.

CKP:s nuvarande chef Rauno Ranta går i pension i oktober efter att ha haft tjänsten i 26 år.

Diskussion om artikeln