Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Neste Oil säljer sina fartyg

Från 2013
Uppdaterad 19.09.2013 17:43.
Bildtext Oljetankern Tempera

Oljebolaget Neste Oil planerar att avstå från sin rederiverksamhet. Enligt planerna ska samtliga fartyg säljas och de 320 anställda både till lands och till sjöss ska flyttas till ett annat företag.

Neste Oil skulle behålla enheten Neste Shipping som i fortsättningen ska skaffa de här tjänsterna med kontraktsarrangemang. Neste Oils vd säger att bolaget kommer att koncentrera sig på kärnverksamheten som utgörs av lösningar för en renare trafik.

I ett första skede säljs fem oljetankfartyg (Mastera, Futura, Neste, Kiisla ja Suula) och tre bogserbåtar till företag som ägs av det statliga verket Försörjningsberedskapscentralen och av pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen.

Neste Oil ska i fortsättningen hyra de här fartygen på lång sikt. Arrangemangen är avsedda att säkerställa att Finland får den olja som landet behöver.

Senare ska ytterligare tre tankfartyg (Tempera, Purha och Jurmo) säljas, liksom bolagets ägarandel på 50 procent av fartygen Stena Poseidon, Palva ja Stena Arctica som Neste Oil äger tillsammans med det svenska rederiet Stena Line.