Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Teknik och träning gör skolan trygg

Från 2013
Uppdaterad 20.09.2013 14:14.
Programmet är inte längre tillgängligt

Mårtensbro skola och daghem invigdes i fjol och är byggt och utrustat enligt nya säkerhetsbestämmelser som lagts upp efter de senaste skolskjutningarna för fem år sedan. 400 barn i åldern 0-15 år vistas dagligen i ett av regionens säkraste skolhus.

- Jag tycker att det här huset är välplanerat, vi har tillräckligt med utrymningsvägar, kunnig personal och när vi övar hela tiden gör det skolan säkrare för var och en, säger klassläraren Marianne Hellström som är skolans säkerhetsansvariga.

Eleverna går trygga ända från skolvägen till klassrummet eftersom gården har egen ingång som är avskild från trafiken och parkeringsplatsen. Varje ytterdörr är kameraövervakad och har tidsinställda lås så att man kommer in endast på morgonen före lektionerna börjar. Övriga tider ska man trycka på summern för att bli insläppt.

Bildtext Marianne Hellström säger att hon bara använt varningsknappen i övningssyfte hittills.

Låssystem och pansarglas

- Vi har en knapp ifall att det skulle hända någonting i skolan, någon tar sig in eller så. Vi får alla dörrar manuellt låsta från personalrummet så att vi känner oss trygga bakom låsta dörrar igen, visar Hellström.

Har ni någonsin behövt använda knappen?
- Nej, endast i övning. Jag har jobbat i flera skolor, men det har inte funnits motsvarande system. Det här är nytt för mig och jag tycker det känns tryggt och bra. Vi har en väldigt bra säkerhetspolitik i det här huset.

Hellström får medhåll av skolans rektor.

- Det känns bra och tryggt att det har tänkts på det då den här skolan byggdes. Att man har tagit lärdom och tänkt ordentligt redan i det skedet som skolan ritades, säger rektor Kristina Falkenstedt som minns händelserna i Jokela och Kauhajoki.

- Sådant ska ju aldrig få hända i en skola. Allt vi kan göra för säkerheten, det har vi också gjort här, säger rektorn.

Utrymning på några minuter

Alla klassrum i Mårtensbro skola har minst två ingångar, en mot korridoren och en till angränsande klassrum. Väggar och dörrar i brandsäkert pansarglas gör att man har god uppsikt åt flera håll och kan upptäcka risker och faror tidigt.

Bildtext Rektor Kristina Falkenstedt anser att skolan bör vara förberedd om något händer.

Men de tekniska lösningarna i sig garanterar inte säkerheten - skolans personal och elever övar också säkerhetsrutinerna regelbundet. Marianne Hellström berömmer både personalen och eleverna för deras inställning.

- Vi är väldigt stolta över våra elever. De agerar lugnt och sansat under utrymningarna. Vi är alla samlade på samlingsplatsen på några minuter. Ett stort tack går till vår duktiga personal som har kunnat berätta för sina elever hur de ska gå till väga, säger Hellström.

Övningar avdramatiserar

Också skolans rektor betonar vikten av upprepade, oförberedda övningar.

- Det avdramatiserar det hela. Alla vet att det är en viktig sak, det behöver inte vara så stort och tar inte mycket av vår undervisningstid. Det hör till vår vardag, säger Kristina Falkenstedt.

Fem år har gått sedan skolskjutningen i Kauhajoki och Esbo stad har satsat mycket på säkerheten i skolorna under de åren. Kristina Falkenstedt har själv deltagit i övningar tillsammans med polisen och räddningsväsendet som går ut på att träna krishantering och kommunikation vid nödsituationer.

- Sannolikheten att det ska hända i vår skola är ju väldigt liten, så tänker säkert alla. Men vi måste vara förebredda om någonting händer. Vad som helst, stort eller litet så vet vi vad vi ska göra i den situationen.