Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Står sig "Sven Kobacka" än idag?

Från 2013
Uppdaterad 20.09.2013 12:48.
Bild: YLE/Jyrki Valkama

I början av 1980-talet blev Terjärv-sonen Håkan Granlund smått legendarisk genom monologerna om den sogrlustige figuren "Sven Kobacka", som han gjorde tillsammans med Fritz-Olle Slotte. "Ho är i mä panno" var den första som duon producerade och sen blev det totalt 3 kassetter med Sven Kobackas öden och äventyr.

Håkan Granlund producerade historierna samtidigt som han studerade till läkare med hudsjukdomar som specialitet. Han har också arbetat som medicinsk direktör för läkemedelsföretaget Pfizer i flera år på Irland, och idag är han tillbaka i Helsingfors.

- "Sven Kobacka" står mig nära än idag - och figuren är inte så värst långt ifrån min egen personlighet, säger Granlund. - Kobacka får göra det som man själv är rädd för, nämligen att göra bort sig. Allt har sin tid, säger han - det var nog bara bra att det tog slut efter 3 kassetter, man ska sluta på topp om det går, säger Granlund som minns tiden med glädje då han och Fritz-Olle gjorde serien tillsammans med Östen och Inger Engström i deras studio.

- När det gäller humor är det fortfarande "HasseåTage" som gäller, men han gillar också t.ex. Brittisk och Irländsk humor varav den sistnämnda rimmar bra med finlandssvenskar och finländare. Blir det nån fortsättning med "Sven Kobacka" då? Nja säger Håkan Granlund - inget är under planering, men man ska väl aldrig säga aldrig.

Mer om ämnet på Yle Arenan