Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Lunch för 10 euro i Tallinn blir 30 euro i Helsingfors

Från 2013
Uppdaterad 20.09.2013 13:53.
Estniska euromynt

Parterna på arbetsmarknaden i Estland har enats om att höja den officiella minimilönen med cirka tio procent årligen de två närmaste åren. Minimilönen just nu är 320 euro i månaden, men nästa år stiger den med 35 euro och året därpå med ytterligare 35 euro.

År 2015 ska minimilönen därmed vara 355 euro, vilket motsvarar 2,34 euro i timmen. Nyordningen ska ännu godkännas av regeringen, eftersom minimilönen är lagstadgad.

Till skillnad från Estland har Finland ingen officiell lagstadgad minimilön, men den allmänna lönenivån i Estland är grovt taget en tredjedel av lönenivån i Finland. Därmed kan en finländare på besök i Estland multiplicera priserna med 3 för att kunna relatera till vad priset skulle vara i Finland.

Exempelvis känns en lunch i Tallinn för 10 euro lika mycket i plånboken för genomsnittsestländaren som en lunch för 30 euro känns för genomsnittsfinländaren i Helsingfors.

Oro för utvecklingen

Ökningen i minimilön motsvarar ungefär den allmänna löneutvecklingen. Enligt Estlands statistikcentral steg lönerna med 8,5 procent på årsnivå under årets andra kvartal.

Estlands centralbank har uttryckt oro för löneutvecklingen, eftersom produktiviteten inte alls ökar i samma takt. Lönerna drivs upp också bland annat av att arbetare i flera sektorer som har möjlighet att jobba utomlands kan förhandla sig till högre lön för att stanna i hemlandet.

Inflationen i Estland var i augusti 2,9 procent på årsnivå. Arbetslösheten är drygt 8 procent.