Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Han var till och med gnistvakt!"

Från 2013
Uppdaterad 20.09.2013 14:34.
Kvinna rastar hund på gata

Det är lugnt och tyst på Sparvstigen i Lovisa en grå förmiddag i september.

Det enda som hörs är regnets smatter i stuprännorna och fåglarnas tjatter i de gulnande björkarna. Låga hus i trä och tegel står i två täta och prydliga rader på båda sidor av den våta asfalten. I en del av fönstren syns tända lampor.

En kvinna parkerar bilen på uppfarten till sin trävilla. Hon tycks ha handlat mat inför veckoslutet. Hon går med på att växla några ord. Jag frågar henne hur det känns när polisen gripit mannen som tänt bränderna på stigen.

- Det är tudelat. Å ena sidan är jag lättad att de tagit fast honom, men jag tycker synd om hans familj som ju bor kvar här, bara ett par hus från oss.

Hon berättar att den 37-årige mannen deltagit aktivt i de åtgärder som invånarna tog för att stoppa den som plågade gatan med att tutta eld på soptunnor.

- Han var till och med gnistvakt!

En äldre dam i piggt röda gummistövlar rastar sin hund på gatan. Hon är också lättad, trots att hon inte bor på Sparvstigen.

- Visst var vi oroade när det började brinna också på andra håll.

En som däremot inte tog det så hårt är en äldre man som bor i början av gatan. Han har koll på vem som rör sig på Sparvstigen.

- Jag kände inte honom men såg hans familj röra sig här varje dag. Tänk att alla som vakat på natten inte har sett honom. Jag själv miste inte nattsömnen, vi har så väl belyst gård.

Det allvarligaste som hänt på hans gata hittills har varit unga killar som kör för fort med moped.

Då jag vandrar längs gatan kurvar en ung kvinna snabbt in på sin gård med bil. Hon bor mycket nära huset som pekats ut som den misstänktes.

- Nej, jag vill inte säga någonting. Det är för personligt, säger kvinnan innan hon försvinner in i sitt hus.

Längre bort på gatan parkerar en man i yngre medelåldern utanför sitt hus. Jag ropar efter honom men han stannar inte ens upp.

- Jag har inget ärende!, ropar han ilsket.

Det är dags för mig att bryta upp. Invånarna på Sparvstigen behöver lugn och ro för att återhämta sig från chocken att mordbrännaren var en av dem.

Hör kriminalkommissarie Mia Tuominens kommentar om mordbränderna här.