Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fräscht att köpa närproducerat

Från 2013
Uppdaterad 20.09.2013 16:48.
Programmet är inte längre tillgängligt

Under fredagen har konsumenter kunnat köpa bland annat kött, grönsaker och mjöl direkt av producenterna på Bondens marknad i Vasa. Marknaden ordnades för andra gången eftersom intresset för att köpa närproducerat är stort bland konsumenterna.

- Det känns fräschare och färskare att köpa härifrån än om man går till butiken. Tomaterna har kanske kommit närmare ifrån, säger en av marknadsbesökarna.

Bland de som besökte marknaden var det många som tyckte initiativet att ta ut producenterna till konsumenterna är bra. Prisnivån kunde dessutom hållas på en förmånlig nivå eftersom mellanhänder på det här sättet faller bort.

Konsumenten möter producenten på Bondens marknad i Vasa

Programmet är inte längre tillgängligt

- Marknader av det här slaget kunde ordnas oftare, säger en marknadsbesökare som köar efter morötter.

Ökande intresse för ekologiskt och närproducerat

Bondens marknad ordnas av Österbottens producentförbund och Fredrik Grannas som är ombudsman för förbundet säger att intresset för både närproducerat och ekologiskt hela tiden ökar bland konsumenterna.

- Efterfrågan finns och den ökar. Jag tror att människor hela tiden blir mer och mer medvetna och dom vill veta var maten är producerad, säger Grannas.

En som är med och säljer på marknaden för första gången är Mårten Värnå. Han säljer egenproducerat nötkött som redan nästa vår kan tituleras ekologiskt. Han ser marknaden som ett sätt att träffa kunderna öga mot öga.

- Det är ett intressant kocept att vi kommer ut till stan. Man träffar kunder, de får provsmaka och då de provsmakar blir de nöjda och då kommer de gärna tillbaka, säger Värnå.