Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tystnad, tagning. Kamera? Varsågoda!

Från 2013
Uppdaterad 24.09.2013 12:21.
tobias zilliacus, bakom kulisserna, blod är tjockare än vatten, filminspelning,
Bild: YLE/Teresa Ekman

Det är filminspelning på Lilla teatern i Luleå. Känslan är hektisk. Jag står längst bak på en teaterscen just vid ridån, inklämd bakom en massa människor som koncentrerat följer med vad som händer på en monitorskärm.

Regissören Anders Engström ler och lever med det som utspelas på skärmen, skriptan bredvid gör anteckningar i manuset. På andra sidan ridån jobbar skådespelarna Tobias Zilliacus och Aliette Opheim. De är två av huvudrollsinnehavarna i en ny svensk-finlandssvensk dramaserie, Tjockare än vatten, som vi får se på Yle Fem i början av 2014. Jag har fått följa med bakom kulisserna när det här familjedramat spelas in.

På skärmen ser allt väldigt bra ut, kameran zoomar in på Aliette. Bilden är belyst vackert. Scenen utspelar sig i ett av teaterns skådespelarloger. Aliette speglar sig i en spegel där glödlamporna ger ett varmt ljus . Skenet fångar det vackra ansiktet. Vi som står vid monitorn måste vara knäpptysta. Det hörs ett svagt krafsande då skriptan skriver ner sina anteckningar. Jag vågar inte ens svälja. Det nu det händer här och nu, berättelsen blir till. Känslan är pirrig. Regissören fnissar förtjust då scenen är klar.

-Tack, det var bra men vi tar en till!

Blod är tjockare än vatten

Tre syskon återförenas på familjens pensionat för att fira sin mammas födelsedag. Men när hon hittas död sätter det igång en kedja av händelser som leder till att familjens hemligheter, lögner och begravda sanningar kommer upp till ytan.
Tjockare än vatten utspelar sig i den åländska skärgården.

Det är en krönika om de tre syskonen Waldemar som återförenas på ön Sunnanö när deras mor dör. I sitt testamente överlämnar hon pensionatet till syskonen, men hon har satt upp en rad märkliga villkor. Bland annat måste syskonen driva det gamla familjepensionatet under en sommar – tillsammans – annars kommer de inte att få någonting. Dessutom visar det sig att familjen har en rad mörka hemligheter. En av dessa ligger begravd precis under pensionatet.

anders engström
Bildtext Regissören Anders Engström
Bild: YLE/Teresa Ekman

En del av serien regisseras av Anders Engström, som tidigare regisserat bland annat den finlandssvenska serien Isabella.

- Det här är ett starkt familjedrama som ställer an massa konflikter på sin spets mellan tre syskon. Det är en bra story, konstaterar Anders.

- Vi är tre regissörer i det här projektet. Erik Lejonborg är huvudregissör och han har satt tonen på serien. Så han har dragit det tunga lasset tillsammans med chefsfotografen Kalle Persson. Vi har jobbat tätt ihop och jag som finlandssvensk har kunnat bidra med kännedom om finlandssvenska skådisar.

Tjockare än vatten utspelar sig på ”Sunnanö” i den åländska skärgården, men i verkligheten är det ganska lite av inspelningarna som har ägt rum där. Det mesta har spelats in på Väddö utanför Stockholm och så i Luleå. Den åländska skärgårdsmiljön finns ändå med.

Inspelningarna har gjorts lite annorlunda än man normalt gör film här i Norden. Flera team har jobbat parallellt för att få serien inspelad på en kortare tid.

- Det är en ny erfarenhet och något som inte gjorts förut, men vi är här för att lyckas. Mina förväntningar är att det blir en engagerande serie men jag lämnar över stafettpinnen till tittaren, konstaterar Engström.

Spänning, relationsdrama och humor

En av huvudkaraktärerna i serien spelas av Aliette Opheim som är en ung svensk skådespelare.

Aliette Opheim.
Bildtext Aliette Opheim.
Bild: YLE/Teresa Ekman

Aliette Opheim spelar ett av syskonen Waldemar i serien.

- Syskonen är väldigt olika och har ingen självklar relation till varandra eller sin mamma. Jonna, som jag spelar, är skådespelare och jobbar på en teater och har kanske inte slagit igenom och så. Hon hoppas på att ännu få drömrollen. Jag hoppas att många kan känna igen sig i berättelsen och identifiera sig i historien. Historien är väldigt mänsklig.

En av de finlandsvenska skådespelarna som är med i serien är Tobias Zilliacus.

tobias zilliacus, bakom kulisserna, blod är tjockare än vatten, filminspelning,
Bildtext Tobias Zilliacus.
Bild: YLE/Teresa Ekman

Tobias Zilliacus har i Tjockare än vatten en relation till Aliette Opheims karaktär Jonna.

- Jag spelar en arkitekt och amatörskådespelare. I serien träffar han Jonna som är en av huvudkaraktärerna och de bildas ett band mellan dom men jag vill inte avslöja för mycket vad som händer.

Vad gillar du med berättelsen Blod är tjockare än vatten?

- Jag tycker det är en bra berättelse. Det handlar om människor och det finns en bra kombination med spänning, relationsdrama, humor så det känns som en bra mix.

Hur är det att jobba med dina motskådespelare?

- Det har varit bra. Det är inte några stora kulturskillnader mellan jobbet i Finland och Sverige. Det är ganska lika som att spela mot finlandsvenska skådespelare. Synkar det så synkar det.

Det är ju mycket svenskar och finlandssvenskar i serien och berättelsen utspelas på Åland. Vad ger det tittaren?

- Det ju lite exotiskt för tittaren. För många svenska tittare är ju finlandssvenska något man hört talas om men man aldrig ens har träffat än sådan. Så det kan vara en trevlig introduktion för den svenska publiken, inte bara finlandssvenska skådespelare utan DET finlandssvenska. För den finlandssvenska publiken är det bra drama och det är ju alltid trevligt.

Jag följer med hela dagen och mycket av tiden går till att vänta då kameran flyttas för att ta olika vinklar till olika scener. Jag fotar, filmar och talar med filmteamet. Alla är av samma åsikt - tiden är knapp men det är roligt då det finns bra folk på plats. Då jag går bort från inspelningsplatsen och kollar på bilderna jag märker jag att stämningen finns med också i bilderna . En mörk men mysig stämning.

Tjockare än vatten är en ny svensk dramaserie på tio avsnitt som sänds i SVT och Yle Fem på våren 2014. Serien spelades in i Sverige och på Åland i somras.