Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Allt färre företag ordnar kurser i Östnyland

Från 2013
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter Östnyland: Konferensutrymmen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Allt färre företag ordnar kurser och möten i Östnyland. Företagen har i spartider skurit bort guldkanten i tillvaron och allt fler håller mötena på det egna kontoret.

Efterfrågan har varit klart mindre i år, säger Solveig och Clas Nyberg vid Nybergs Varpet på Vessö i Borgå. Vid Varpet har endast ett företag ordnat kräftskiva i höst, medan nästan varje kväll var bokad för kräftskiva för bara några år sedan.

Också vid Stor-Kroknäs gård och Haiko gård i Borgå är efterfrågan klart mindre. Samma gäller för Rudum gård i Lappträsk. Företag som bokar ett mötesutrymme för en dag lyser nästan helt med sin frånvaro, men internationella företag som stannar en natt finns fortfarande. De konferensarrangörer som lider mest av svackan är de som saknar övernattningsmöjligheter såsom Nybergs varpet och Stor-Kroknäs gård. Många företag bokar mötesutrymmen i sista valetet och inhiberingarna har ökat säger Solveig Nyberg.

Vid Nybergs Varpet har antalet kräftskivor minskat radikalt och allt fler lämnar bort extra tjänster såsom bastu. Företagen funderar noga på vilka delar av offerten de tar säger Clas Nyberg.

Vid Sannäs gård rullar mycket på som vanligt berättar försäljningschef Pia Kari, men hon tillägger konsultföretagen lyser med sin frånvaro. Tidigare om året ordnade flera konsultföretag utbildningsdagar vid Sannäs gård men nu är det stopp. Företagen föredrar i dagens läge att själva utbilda sin personal.

Bokningarna via resebyråer har också så gott som försvunnit. Nu föredrar företag att boka sina mötesutrymmen och arrangera sitt program själva, allt för att spara pengar.