Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

När askmolnet tog Island

Från 2013
Uppdaterad 06.01.2017 18:58.
Askmolnet
Bild: Edisons Lifandi Ljósmyndir

Vi följer livet i tre familjer under ett års tid efter Eyjafjallajokull-vulkanens utbrott på Island i april 2010.

Keli och Anna är fårfarmare och askmolnet tog en stor del av deras lamm och betesmarker. En tredjedel av inkomsterna det året gick upp i rök. Tillika kanske utbrottet räddade Kelis liv. Efter att ha jobbat 20 timmar i sträck varje dag i en vecka gav kroppen upp. På sjukhuset hittade man ett artärbråck i hjärnan som kunde avlägsnas.

Siggi och Poula drabbades hårt av både askmolnen och den översvämning som utbrottet gav upphov till. 70 procent av deras marker låg under vatten och två gånger om täcktes deras farm av aska. Dessutom väckte utbrottet gamla minnen till liv. Poula har bott på Västmannaöarna och upplevde vulkanutbrottet där 1973 när stora delar av samhället täcktes med magma. En upplevelse hon har haft svårt att komma över trots att hon bara var 6 år gammal.

Olafur och Gudney är också jordbrukare och utbrottet blev en mardröm när Olafurs bror försvann. Deras anrika gård blev dock något av ett turistmål på kuppen tack vare de bilder Olafur tog under eruptionen. Med slughet och envishet verkar man kunna vända det hela till sin fördel och kanske kan pengarna från turismen hjälpa till att utveckla gården.

Orginaltitel: Ash (Island)
30 dagar på Arenan
Programmet sändes första gången på Yle Fem 2013

Regi: Herbert Sveinbjornsson