Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny typ av vård på Bottenhavets sjukhem i Kristinestad

Från 2013
Uppdaterad 27.06.2014 10:47.
Balansmätare i Geritrim-labbet
Bildtext Balansmätare i Geritrim-labbet på Bottenhavets sjukhem i Kristinestad.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

I fredags öppnade det nya konditionslabbet Geritrim på Bottenhavets sjukhem i Kristinestad. Det handlar om att mäta och upprätthålla den fysiska funktionsförmågan hos äldre och är ett komplement till den redan existerande verksamheten.

Tony Westerlund
Bildtext Tony Westerlund, direktör på Bottenhavets sjukhem och Geritrim.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Labbet och innehåller träningsredskap och mätinstrument, bland annat en balansmätare. Att mäta balansen är viktigt, för att i tid kunna sätta in ett träningsprogram för att förebygga att äldre människor faller.

- I det här laboratoriet kan vi redan på förhand identifiera potentiella fallare och i förebyggande syfte komma åt det här, det vill säga att man gör en insats innan man hamnar i den situationen att man ramlar och bryter höften eller knäna eller något annat. Och ser man på rehabiliteringsprocessen ur en samhällsekonomisk synvinkel, är det inte vettigt om det går så långt innan man börjar göra insatser, säger Tony Westerlund, direktör på Bottenhavets sjukhem och Geritrim.

Fungerar som trafikljus

Balansmätaren fungerar ungefär som trafikljus. Det berättar fysioterapeut Pia Patoranta-Wiik.

- Visar den grönt är det ingen fara, vid gult är det lite större fara men visar den rött är det stor fara att man faller. Då är det skäl att börja träna musklerna i benen, säger Patoranta-Wiik.

På Sjukhemmet finns redan 20 år kompetens av förebyggande arbete bland äldre personer, berättar Westerlund. Målet är ett geriatriskt kunskapscenter som erbjuder tjänster i hela regionen.