Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Speciallärare samlas till konferens i Åbo

Från 2013
Barn i ett klassrum
Bild: Yle/Mika Kanerva

I Åbo pågår en nordisk specialpedagogisk konferens på fredag och lördag. Finländsk specialundervisning hyllas av svensk docent.

Nya uppgifter från Statens revisionsverk visar att antalet elever som behöver specialundervisning ökade med cirka 60 procent mellan åren 2000 till 2010. Men Ulf Fredriksson tycket inte att man ska oroa sig allt för mycket över siffrorna.

- Pessimiskt kan man se det som om fler behöver specialundervisningen. Men om man väljer en mer optmistisk syn så visar det att man i Finland är beredda att satsa på specialundervisningen.

Och det är Finlands specialundervisning som är en förklaring till att Finland står sig väl i internationella undersökningar som gäller skolor. Elever tas tidigare till specialundervisning i Finland jämfört med andra länder.

- På det sättet kan ett stort problem bli ett litet problem, som i sin tur kan bli till inget problem, menar Fredriksson.

Carita Wahlroos är speciallärare vid Lyceiparkens skola i Borga och deltar i konferensen i Åbo. Hon reagerar starkt på siffrorna från revisionverket.

- Det låter alldeles förfärligt. Om behovet ökar så mycket så måste man vidta åtgärder och de ska isåfall vidtas i den grundläggande utbildningen, menar Wahlroos.