Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Söderfjärden utforskas med talkokrafter

Från 2013
Uppdaterad 23.09.2013 06:16.
Bildtext Stefan Sjöholm, Matts Andersén och Satu Hietala vill alla veta mer om Söderfjärden.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Forskarna tar nu hjälp av lokalbefolkningen för att kunna åldersbestämma Söderfjärden. I dag lördag samlades tjugotalet intresserade för att söka efter spår av meteoritnedslaget.

Geologen Anton Grindgärds höll ett informationstillfälle på Meteoria mitt ute på Söderfjärden. Åhörarna fick lära sig vad det lönar sig att söka efter och var.

Söderfjärden utforskas med talkokrafter

Programmet är inte längre tillgängligt

Det är inte så att man tvivlar på att fjärden är 520 miljoner år gammal men det finns fortfarande frågor. Grindgärds håller i trådarna för projektet Urkrater, vars mening är att söka spår efter meteoriten och planera nya djupborrningar, säger att de som bor och rör sig på Söderfjärden kan bidra med värdefull information via de stenar och andra spår de hittar i terrängen.

Bildtext Alf Harju och Anton Grindgärds diskuterade Harjus fynd.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Vad är det här för en sten?

Åhörarna, eller talko-arbetarna om man så vill, hade med sig fynd som de gärna ville att Grindgärds skulle ta en titt på. En livlig diskussion uppstod när Alf Harju från Sundom presenterade sitt fynd: en klimp med kvarts.

- Men hur har den kommit dit? undrade Harju som hittat klimpen på havsbottnet på 50-talet.

- Den har nog bara lossnat från berggrunden, förklarade Grindgärds.

Harju har en egen teori om att klimpen är en del av en meteorit. Men han medger med ett skratt att Grindgärds säkert vet bättre än han.

Nya provborrningar på tapeten

Efter informationstillfället bar det av till den södra kraterkanten där folk sökte efter stenar som de sedan gav till Satu Hietala från Geologiska forskningscentralen. Hon försökte efter bästa förmåga att datera och namnge de olika stenarna.

Bildtext Satu Hassi från Geologiska forskningscentralen.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Det är en mer exakt datering av Söderfjärden som Grindgärds och de övriga forskarna är ute efter. Förutom att ta hjälp av lokalbefolkningen planerar man också nya provborrningar.

Enligt den kunskap man har nu uppstod Söderfjärden för cirka 520 miljoner år sedan till följd av ett meteoritnedslag. Fjärden dränerades på 1920-talet.