Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rektor föreslår flytt

Från 2013
Uppdaterad 23.09.2013 16:27.
Yrkesakademin i Kristinestad
Bildtext Yrkesakademin i Kristinestad.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Yrkesakademins enheter i Korsnäs och Kristinestad läggs ner och verksamheten flyttar. Det föreslår rektorn för Yrkesakademin i Österbotten, Maria Slotte. Skolans direktion ska ta ställning till förslaget vid sitt möte på onsdag.

YA LÄGGER NER I K:STAD O KORSNÄS

Programmet är inte längre tillgängligt

I Korsnäs har antalet vuxenstuderande minskat, och i Kristinestad vill man minska på hyresutgifterna. I stället skulle verksamheten flyttas, dels till Närpes och dels till Vasa. I Kristinesstad handlar det om såväl närvårdarutbildningen som metallutbildningen, som bägge skulle flyttas till Närpes. I Korsnäs handlar det om el, metall och IT-utbildning som delvis skulle flytta till Närpes och delvis till Vasa.

Sparbehov ligger bakom

Att säga upp hyresavtalet för närvårdarutbildningen i Kristinesstad ger en årlig inbesparing på drygt 41 000 euro, medan en flytt av metallutbildningen skulle minska hyresutgifterna med drygt 43 500 euro per år. I Korsnäs innebär en flytt till Vasa och Närpes en direkt årlig inbesparing på 252 000 euro.

Enligt förslaget skulle närvårdarna flytta nästa höst medan metallarbetarna och verksamheten i Korsnäs skulle flytta redan på sommaren.