Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lågkolhydratkost ger snabb viktnedgång

Från 2013
Olivolja
Bildtext Bland annat olivolja och nötter ingår i Medelhavsdieten.
Bild: Fotosearch

Vården i Sverige borde erbjuda ett brett utbud av kostråd till personer som lider av fetma, anser det svenska expertorganet SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.

SBU har gått igenom 16 000 vetenskapliga rapporter av vilka bara 68 enligt experterna håller så hög kvalitet att de kan ligga till grund för framtida kostrekommendationer.

Råd om lågkolhydratkost är effektivare på kort sikt - sex månader - än lågfettkost, konstaterar SBU i sin rapport. På lång sikt märks ändå inga skillnader mellan olika kostråd.

Samtidigt som lågkolhydratkosten ger snabbare viktnedgång finns det enligt den nya rapporten inte belägg för att lågkolhydratkost skulle medföra ökad risk för hjärtsjukdomar, skriver Svenska Dagbladet.

Jonas Lindblom, projektchef vid SBU, säger till SVT att det inte finns något bra stöd för att säga att lågkolhydratkost skulle försämra blodfetterna eller öka risken för hjärt-kärlsjukdom, åtminstone om personen går ner i vikt eller behåller sin nuvarande vikt.

Enligt rapporten finns det ont om bra studier som undersöker vilka hälsoeffekter olika dieter har på lång sikt. Expertgruppen hittade enligt SVT bara en sådan studie och i den jämförde man lågfettkost och en så kallad Medelhavskost där fettintaget är högre än vad Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar.

Intensiv rådgivning om Medelhavskost leder enligt experterna till lägre risk för hjärtkärlsjukdom och död i hjärtkärlsjukdom. Som en detalj kan nämnas att SBU även konstaterar att de som dricker mycket kaffe har lägre dödlighet oavsett orsak. Alkohol och mycket kaffe skyddar mot diabetes, men råd om lågfettkost leder däremot inte till minskad risk att insjukna i diabetes.

Slutsatserna i rapporten gäller personer med fetma. Granskningen säger inget om samband mellan mat och sjukdomar hos hela befolkningen, skriver Svenska Dagbladet.

Det finns enligt forskarna fortfarande kunskapsluckor om en rad livsmedel och deras effekt på sjuklikhet, dödlighet och viktminskning hos personer med fetma. Det här gäller bland annat frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, baljväxter, kött och charkuteriprodukter.

Diskussion om artikeln