Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Inte överraskande om finländare är med bland Nairobiterroristerna"

Från 2013
Uppdaterad 23.09.2013 14:14.
Bildtext Inrikesminister Päivi Räsänen.
Bild: Yle

Skyddspolisen Skypo kan inte bekräfta uppgifter på mikrobloggen Twitter om att en finländsk man skulle delta i attacken mot ett köpcentrum i Nairobi i Kenya.

Skypos informatör Liinu Lehto säger att frågan har varit under utredning sedan söndagen, men hon vill inte uppskatta hur länge det tar att få uppgiften bekräftad.

Den somaliska islamistorganisationen al-Shabaab som säger sig ligga bakom attacken mot köpcentret Westgate i Nairobi, har lagt ut en namnlista på Twitter.

Bland dem som påstås delta i attacken finns en 23-årig man bosatt i Helsingfors.

- Om kopplingen till Finland bekräftas, skulle det inte vara någon överraskning för myndigheterna, säger inrikesminister Päivi Räsänen (KD).

Skyddspolisen har information om personer som rest till konfliktområdet och hållit kontakt med terroristorganisationer som al-Shabaab.

Enligt Räsänen kommer Finlands hotbildsbedömning möjligtvis att uppdateras, så fort man utrett bakgrunden till händelserna i Kenya.

Anslagen till Skyddspolisen för bekämpning av terrorism höjdes med 1,6 miljoner euro i rambeslutet förra våren.

Inrikesministeriet publicerade en lägesrapport om våldsamma extremrörelser i augusti. I rapporten lyfte man fram att det förekommit några fall där muslimska unga i Finland har deltagit i väpnade konflikter, såsom till exempel inbördeskriget i Syrien.

Läs också:
Skottlossning i köpcentret

Diskussion om artikeln