Hoppa till huvudinnehåll

Unga. Nu!

Den största orsaken att förlora i tennis

Från 2013
Bild: X3M/Catariina Salo

I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke.

En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

- Det handlar om att träffa sin stödungdom, ungefär två gånger i månaden. Och bara umgås, säger Eero Knuutila som själv fungerat som manlig rollmodell i två år åt en 15-årig kille.

De flesta stödpersonerna är kvinnor, men likväl behöver unga pojkar och flickor manliga förebilder.

- Det kan vara att kvinnor känner ett större ansvar att hjälpa till. Men jag tror förhållandet mellan en man och en ung kille är enklare. Man tittar på sport, talar om sport. Ibland talar man om flickor, men det är inte så djupt.

Och det är just vad Eero brukar göra med sin stödperson, snacka idrott.

- Vi är båda intresserade av idrott, så vi spelar tennis eller badminton. Vi har också varit på ishockeymatcher och provat en flygsimulator, säger Eero och medger att han ibland förlorar med flit i tennis.

Men träffarna skall inte endast gå ut på att ha roligt.

- Han äter massor, så vi går ofta ut och äter. Det är bra, för om man endast spelar tennis finns det en risk att man inte talar med varandra. Det är en viktig grej att den unga får möjlighet att prata om saker som kan vara svåra.

Hur blir jag en stödperson?

- Du får en utbildning som räcker totalt några veckor, men det är inte svårt. Du behöver inte vara professionell. Det enda du behöver göra är att investera din tid.

Stödpersoner får betalt för varje träff, men enligt Eero gör ingen det här för pengarna. Socialmyndigheterna minimerar risken för obekväma tystnader. De ser till att båda parterna har gemensamma intressen och kommer överens med varandra.

Trycker samvetet i bröstkorgen? Vill du äntligen vinna i tennis? Tycker du att soffan blivit för bekväm och du vet att du borde göra något vettigare än att följa med finska B-kändisar som är inlåsta i ett hus? Skärp dig och kontakta socialverket i din hemkommun eller läsa mera bland annat här.