Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sex personer i Finland misstänks för terrorism

Från 2013
Brottsling bakom galler.
Bild: Yle

Centralkriminalpolisen har blivit klar med den första förundersökningen i Finland gällande terrorismbrott.

Sex personer är misstänkta för finansiering, värvning och förberedelse för terrorismbrott. Polisen misstänker att en av dem har försökt värva unga män till utbildningsläger i Somalia. De misstänkta kan ha kopplingar till terrororganisationen al Shabaab.

"Utomlands handlar det om stora penningsummor"

Undersökningsledaren Kaj-Erik Björkqvist vid Centralkriminalpolisen säger att värvningen skulle ha klassats som människohandel. Om den var tänkt att ske med våld vill han inte säga.

De summor som har skickats utomlands och som misstänks vara avsedda för att finansiera terrorism har varit små.

- Men på destinationsorten är det frågan om stora pengar. Där är köpkraften på en annan nivå än i Finland, säger Björkqvist.

De misstänkta befinner sig på fri fot

Han säger att de misstänkta brotten är allvarliga och kan ge fängelse i flera år. De misstänkta hålls ändå inte fängslade i väntan på åtalsprövning och eventuell rättegång, utan befinner sig på fri fot. Enligt Björkqvist är polisen inte orolig för att de misstänkta ska begå brott i Finland.

Björkqvist kan inte svara på frågan om samtliga är finländska medborgare. Han berättar att utredningen har varit krävande.

- Det har varit en internationell utredning som har krävt tolkningshjälp. Vi har fått hjälp från Storbritannien, USA, Kenya och Sverige.

Någon koppling mellan de nu misstänkta och terrordådet i ett köpcentrum i Kenya säger sig Björkqvist inte känna till.

Undersökningen sänds till statsåklagaren i slutet av november.

Diskussion om artikeln