Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Politiker kritiserar Havets hus

Från 2013
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Invigning av Havets hus infopunkt
Bildtext Havets hus stockstuga invigdes år 2009
Bild: YLE/Sonja Rundt

Diskussionen om Havets hus vid Kvarkens världsnaturarv gick het i Korsholms fullmäktige på måndag kväll. Flera politiker vill dra sig ur hela projektet.

- Jag får hästsportcentervibbar av det här, säger Marcus Beijar (SFP).

Havets hus är tänkt att bli en informationspunkt för besökare vid världsnaturarvet. Planeringen har pågått i tio år. Det fastighetsaktiebolag som har hand om projektet sedan fem år tillbaka har Korsholms kommun som majoritetsägare.

Livlig diskussion om Havets hus

Programmet är inte längre tillgängligt

Kommunen har gått in med ett aktiekapital på drygt en miljon i aktiebolaget. Och köpt en holme, Bergskäret, för att där kunna förverkliga det som skulle vara porten till världsnaturarvet. Planerna är mer vidlyftiga.

- Jag vet inte om det är realistiskt att förverkliga allting som räknades upp på fullmäktigemötet igår, säger Beijar. Det var stora områden med många faciliteter som ska färdigställas för användning året runt. Både fotbollsplan och kapell, nämndes också, säger Beijar.

Beslut om bro

För tillfället finns en liten stockstuga invid restaurang Berny´s vid Replotbron där besökare sommartid kan bekanta sig med världsarvet. Nu ska det beslutas om det ska byggas en bro ut till Bergskär. Det var då Beijar assicierade till bygget av Vasaregionens hästsportcenter i Vikby.

- Nu funderar man på att bygga en bro utan att ha säkerställt finansieringen för resten. Vi vill inte ha en bro, men inget annat. Vid hästsportcentret har vi en fullt fungerande väg, men inget mer, säger Beijar.

Marcus Beijar (SFP) kandiderar i Vasa valkrets.
Bildtext Marcus Beijar är fullmäktigeledamot i Korsholm
Bild: Copyright:Jan Strandstrom

I våras lämnade 17 politiker in en motion om att dra sig ur hela projektet med Havets hus.

- Politikerna vill dra i handbromsen i och med att vi har det ekonomiska läge vi har i dag. Havets hus kan inte utvecklas till det som var tanken från första början och många av oss tycker att det har glidit oss ur händerna, säger Beijar.

Nu kräver politikerna att fastighetsaktiebolaget presenterar en tydlig kostnadsberäkning och en tidsplan.

- Från kommunens sida vill vi förstås ha korten på bordet innan vi är med på fortsatt planering, säger Beijar.