Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lägerskola i världsarvet

Från 2013
Peter Back, Tomas Waxlax, Johan Smedlund, Alfred Böling, Axel Lindblom, Alina Sten och Anita Storm
Bildtext Eleverna Tomas Waxlax, Alfred Böling, Axel Lindblom och Alina Sten tillsammans med Peter Back, Johan Smedlund och Anita Storm

De österbottniska skolorna reser ofta långt bort för att åka på lägerskola. Men från och med nästa vår finns det möjlighet att åka på lägerskola i närregionen, i Kvarkens världsnaturarv. Femmorna och sexorna i Tölby-Vikby skola i Korsholm har agerat försökskaniner.

Både lärare och elever är nöjda efter sin första dag.
- Det var roligt med disco på kvällen och så har vi kört slalombåtar, berättar Alfred Böling.
Tomas Waxlax tyckte det var kul att spela biljard och att simma och bada bastu.
Axel Lindblom fick känna av den hårda vinden ute i världsnaturarvet.
- Här är fin natur, men det blåste så hårt i Saltkaret (utsiktstornet i Svedjehamn) så kepsen åkte av. Till all lycka hittade jag den, säger Axel.
Också Alina Sten tyckte att utkikstornet var fint och speciellt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Konceptet med lägerskola i Alskat har tagits fram i samband med projektet Res och Relaxa, där studerande från Vasa yrkeshögskola och Svenska handelshögskolan på olika sätt har försökt hitta idéer för att utveckla välmåendeturismen i regionen.

Många vill komma

Initiativtagare är Anita Storm från hembygdsmuseet Granösunds fiskeläge.
- Jag har länge tyckt att vi borde satsa på en lägerskola här, för det finns efterfrågan. Många vill komma hit, men det behövs ett ställe där de får in en hel busslast på inkvartering samtidigt som de får en naturupplevelse, säger Anita Storm.

Samarbetspartner är Vasa kyrkliga samfällighet som äger Alskat lägergård.
- Det är jättebra att vi får mer verksamhet hit. Vi tar gärna emot lägerskolor, främst från september till maj då det är mindre egen aktivitet här, säger Peter Back som är ansvarig för fastigheten.

Rektor Johan Smedlund i Tölby-Vikby skola nappade genast på idén att vara testgrupp.
- Det är bra med en lokal lägerskola och att vi inte behöver gå över ån efter vatten. Jag har bara positivt att säga, säger Smedlund, som uppskattar att konceptet är färdigt planerat.

På tisdag blir det fisketema för eleverna. De åker iväg mot Sommarösund för att vandra genom skogen till Granösunds fiskeläge. Där ska de också få testa en ny aktivitetsbana man håller på att utveckla.